Ekskluzivni intervju z Natašo Vrbnjak Šteflič, mamo malega Gala!

Vsaka pomoč, vsak dober namen in vsaka lepa misel je pomembna. Ša posebej v decembru, ko smo nekoliko bolj odprti za lepa dejanja.

Štejejo vsa lepa dejanja. 

Pogovarjali smo se z gospo Natašo Vrbnjak Šteflič, mamo nesrečnega Gala, ki čaka na operacijo rok pri dr. Dror Paleyu v Ameriki. Do sedaj je za Gala zbranih polovica sredstev.

Kakšen fant je Gal?

Gal je živahen fant, rad se igra, drugače pa je za svojih 6 let zelo priden. V šolo hodi normalno, ima sicer prilagoditve in ima s seboj zato tudi poseben prenosni računalnik. Vsi pa se trudijo, da bo z rokami lahko tudi pisal.


Kakšno bolezen ima Gal

Gal ima že od rojstva bolezen radioulnar synostosis bill. Kar pomeni, da v komolcih nima sklepov in mišic. Tudi spodnji dve kosti, ki omogočata obračanje rok ima zaraščeni skupaj, zato rok ne mora gibati. Bolezen sicer ni bila ugotovljena med rojstvom, ampak kasneje, ko je bil Gal starejši. Sami smo ugotovili, da je nekaj z njegovimi rokicami narobe, ko je bilo jasno, da rok ne more gibati. Ortoped je takrat ugotovil bolezen radioulnar synostosis bill,  gibanja rok.

Kako je z možnostjo zdravljenja in operacije za Gala pri nas?

Pri nas tega po mnenju ortopedov tega ni možno urediti. Že pri pregledu na Fontani so na začetku dejali, da Gal lahko s to boleznijo živi. Potem pa sem iskala, kot mama svojega otroka rešitve, najprej pri doktorju Suhodolčanu v Ljubljani, kateri je dejal, da se zadeve ne more urediti, ker so kosti zaraščene skupaj. Zatem smo rešitev iskali še naprej in se preko povezav staršev, ki so že bili v ZDA, povezali z doktor Paleyem.

Kako se je odzval dr. Dror Paley?

Z njim smo se dobili v Avstriji. Po pregledu Galovih slik je zagotovil, da se Galova bolezen da pozdravit.

Kakšne so aktivnosti glede humanitarne akcije in Gala sedaj?

Zdravniki so sicer sedaj dejali, da bi Gala lahko operirali tudi v Sloveniji ampak nam tega nikoli in nikdar niso rekli še najmanj zapisali na kakšen izvid, zato ne želim, da je Gal neki »poskusni zajček« naših zdravnikov in ne verjamem, da bi jim uspelo izbolšat zdravje mojega sina. Ker, kot mama hočem svojemu otroku najboljše sem se odločila, da bo Gala operiral izkušeni in svetovno znani dr. Paley. A zato pa so potrebna velika finančna sredstva. Morate pa razumeti, da je zdravje mojega sina najbolj pomembno in zato ne bom nikoli obupala. Štejejo vsa lepa dejanja, ki bodo pomagala mojemu Galu.

Če bi lahko sami zagotovili potrebna sredstva, nebi prosili celotne Slovenije za pomoč in se izpostavljali javnosti, ker pa to ni mogoče moramo in prosimo celo Slovenijo in vse ter vsakega posebej za podporo in pomoč.

Kako se zbirajo prostovoljni prispevki za zdravljenje Gala?

Po tem, ko nam je denar dobesedno ukradla, oz. kot se je izrazila sama, sposodila Nataša Švikart iz društva Maus, smo se obrnili na Karitas, ki nam je priskočil na pomoč, ter sedaj zbira humanitarne prispevke za Gala. Tako se zbirajo tudi donacije preko SMS sporočil in preko prostovoljnih prispevkov.

Pomagajte preko SMS sporočil, s ključno besedo GAL5 na številko 1919, da prispevate boste 5 EUR.

Koliko denarja je še potrebnega zbrati za Gala in kako mu lahko pomagamo?  

Trenutno se je na TRR Nadškofijske Karitas Maribor zbralo  79.792,68 €. To je polovico zneska, ki ga za operacijo še potrebujemo. Galu lahko pomagate z nakazilom na TRR račun: SI56 0400 0026 6039 028, sklic, referenca: SI00 292167, namen nakazila: Pomoč GALU, koda namena: CHAR, dobrodelno nakazilo, ali preko SMS sporočil na SMS s ključno besedo GAL5 na številko 1919, da prispevate boste 5 EUR.

Res sem hvaležna iz srca vsem, ki ste in še boste pomagali.

TRR račun: SI56 0400 0026 6039 028, sklic, referenca: SI00 292167, namen nakazila: Pomoč GALU, koda namena: CHAR.

HVALA ZA INTERVJU!

Slike: nataša Vrbnjak Šteflič

Z gospo Natašo Vrbnjak Šteflič se je pogovarjal Mitja Grmovšek

 

 

VREME

Maribor
rahel dež
93%
2.1km/h
100%
20°C
21°
19°
19°
Sat
15°
Sun
19°
Mon
19°
Tue
17°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.