“Na osnovi celostne slike, števila hospitaliziranih in števila pozitivnih testov se nakazuje, da se je epidemija končno začela umirjati, a to poteka izjemno počasi.

EPIDEMIJA SE POČASI UMIRJA

Po njihovi najnovejši, danes objavljeni napovedi, ki so jo naredili raziskovalci Inštituta Jožef Stefan IJS, obstaja upanje, da bodo prihajajoči prazniki vendarle lepši. “Če bomo vsi dosledno izvajali vse ukrepe, bomo tako lahko božično-novoletne praznike mogoče preživeli še v nekoliko bolj sproščenem vzdušju,” so zapisali.

Sedemdnevno povprečje reprodukcijskega števila je 1,02, kar pomeni, da en oboleli okuži več kot eno osebo. “S tega stališča še ni vidno upadanje epidemije, vendar je treba upoštevati, da ob morebitnem prihodu na vrh ali prehodu čez vrh sedemdnevno povprečje nekoliko preceni vrednost R, ker vsebuje tudi zgodovino iz naraščajočega obdobja,” so zapisali.


V napovedih za pozitivne teste zdaj predpostavljajo, da so ukrepi 16.11. spustili R na 0,9. “Če bi uspeli R spustiti na 0,7, bi okoli 28.12. padlo povprečno število pozitivnih testov pod 300 na dan, kar je maksimalno število pozitivnih testov, pri katerem uspejo epidemiologi še zasledovati stike potrjeno okuženih. Piše Žurnal24

A še ni razlog za kakšno veselje. Vprašanje je seveda tudi, koliko bo na rast okužb vplival veseli december!

PM