ukrepov

V luči prihajajočih velikonočnih praznikov so se številne države odločile za sprejetje bolj strogih ukrepov za zajezitev epidemije z namenom, da se bolnišnice ne prenapolnijo.

V katerih evropskih državah je najhuje?

Italija

V petek so se italijanske oblasti odločile, da pred majem ne bo večjega sproščanja ukrepov. V petek zvečer so namreč poročali o skoraj 24.tisoč novih primerih okužbe z novim koronavirusom v zadnjem dnevu, bolnišnično oskrbo pa je rabilo 28.472 covidnih bolnikov. S ponedeljkom bo več kot polovica od 20 dežel v Italiji označenih z rdečo barvo, kar v praksi pomeni, da bodo v veljavo stopili najstrožji ukrepi za zajezitev virusa. Tekom velikonočnih praznikov (v času od 3. do 5. aprila) bodo v celotni državi nastopili ukrepi rdeče stopnje. Šlo bo torej za popolno zaprtje. Vrata bodo morale zapreti vse nenujne trgovine, odhod od doma bo dovoljen le za odhod in prihod na delo, obisk zdravnika in v nujnih zadevah.

Francija

Francija se nedvomno uvršča med države, kjer je situacija z okužbami še posebej zaskrbljujoča, zato ne čudi, da so se odločili, da bo za tretjino Francozov, ki živijo v Parizu in njegovi okolici in na jugu v bližini Nice stopilo v enomesečno zaprtje, ki se je pričelo z 20. marcem. Nenujne trgovine in storitve so morale zapreti svoja vrata, odprte pa bodo lahko ostale knjigarne, cvetličarne, čevljarji, frizerji, prodajalne čokolade. Telovadba na prostem je dovoljena, a je ta omejena na razdaljo do 10 kilometrov od doma. Potovanje v druge dele države ni dovoljeno.

Češka

Na Češkem, kjer je situacija še posebej zaskrbljujoča, so se odločili za poostritev ukrepov zaprtja države. Novi ukrepi vključujejo zapiranje vrtcev in šol za mlajše otroke in invalide, prepoved gibanja med okrožji in obvezno množično testiranje zaposlenih v tovarnah in podjetjih, ki ostanejo odprta. Policijska ura traja od 23. ure in 5. ure zjutraj. Odprte so samo nujne trgovine, v javnosti (javni transport, bolnišnice…) je obvezno nošenje mask tipa FFP2 in N95.

Belgija

Zaprtje v Belgiji je bilo podaljšano do 1. aprila. Vsa nebistvena potovanja so prepovedana. Največ ena oseba lahko obišče dom (vedno ista oseba), za srečanje zunaj pa velja pravilo štirih. Šole in trgovine so odprte, vendar morajo ljudje kupovati sami in ne smejo ostati v nobeni trgovini dlje kot 30 minut. Maske je potrebno nositi v vseh javnih prostorih v zaprtih prostorih, pa tudi v  prenatrpanih območjih zunaj.

Nizozemska

Zaradi ukrepov je zaprtje na Nizozemskem je bilo podaljšano do 20. aprila. Podaljšana je bila tudi policijska ura, vendar se bo ta od 31. marca dalje začela uro pozneje, veljala bo torej od 22. ure do 4.30 ure. Vlada je ljudem naročila, da naj do sredine maja počakajo z rezervacijo počitnic. Srednješolci imajo sedaj pouk v šoli vsaj en dan v tednu, od 26. aprila pa bodo tudi študentje lahko obiskovali tudi vsaj en dan predavanj na fakulteti. Trgovine lahko vrata strankam odprejo le na podlagi vnaprejšnjega dogovora. Najstniki in odrasli do 27. leta lahko zunaj igrajo ekipne športe. Bari in restavracije ostajajo zaprti, skupaj z nenujnimi trgovinami. Prepovedano je srečanje več kot dveh ljudi.

Španija

V Španiji so se odločili, da bo policijska ura na državni ravni velja do začetka maja 2021. Ljudje lahko v tem obdobju odhajajo samo na delo, se lahko izobražujejo, gredo v lekarno ali poskrbijo za oskrbo starejših ali otrok. Vsak, starejši od šest let, mora nositi zaščitno masko ali drugo obliko zaščite v javnem prevozu in v zaprtih javnih prostorih po vsej državi. Zaradi ukrepov je v številnih regijah je nošenje potrebno tudi na prostem.

Portugalska

Na Portugalskem se v kratkem pričakuje uvedbo novega zaprtja države. Na celinskem delu Portugalske se bo izredno stanje, ki se je začelo že januarja, nadaljevalo do 31. marca. Toda nekateri ukrepi so se pričeli s 15. marcem rahljati, ko so se nekatera podjetja in vrtci ter osnovne šole ponovno odprli za poučevanje. Postopno nadaljnje odprtje je tako sedaj predvideno v mesecu aprilu.

Grčija

Šole po Grčiji so znova zaprte, in sicer že dva tedna od 16. marca dalje. Na območjih z visoko stopnjo okužb – v “rdečih conah”, ki vključujejo Atene – so zaprte tudi nenujne trgovine, frizerji in kozmetični saloni. Ljudje lahko nakupujejo nujno blago v razdalji do 2 kilometrov od svojega doma, vendar ne morejo potovati zunaj svojega območja bivanja. Policijska ura od 21:00 do 05:00 velja med tednom in od 19:00 do 05:00 ob koncu tedna.

Avstrija

Od 1. aprila do vsaj 6. aprila bodo vzhodno avstrijske dežele Dunaj, Spodnja Avstrija in Gradiščanska stopile v strogo zaprtje z namenom spopadanja z naraščajočim številom okužb in hospitalizacij. Ljudem se je tam naložilo, da naj bodo doma in dom zapuščajo le ob redkih izjemah. Gre za ukrep, ki poteče 6. aprila. Nenujne trgovine bodo morale zapreti svoja vrata.  Od 1. do 6. aprila bodo lahko odprti samo supermarketi in lekarne. Nošenje mask tipa FFP2 bo na prostem potrebno povsod, kjer se na prostem zbirajo množice.

Nemčija

V Nemčiji so se prav tako odločili za podaljšanje veljavnih ukrepov za zajezitev virusa. Ti bodo namreč veljali vse do 18. aprila. V državi so sicer pred dnevi napovedali uvedbo najstrožjega zaprtja v času velikonočnih praznikov do sedaj, kjer bi morala vrata zapreti celo podjetja.

V Sloveniji še naprej narašča število okužb

Pri nas je stanje zaskrbljajoče. 7 dnevno povprečje je kar 943, hospitaliziranih imamo 526 ljudi. Kot je razvidno iz spodnjega grafa se je v tem tednu povečalo število obolelih. najhujši skok smo doživeli v sredo in petek.

viri: Nova24TV, covid19 sledilnik, vlada RS

PM