Evropska komisija je objavila poročilo o sistemu hitrega obveščanja za leto 2019

napad
Slika (simbolna): learn.eu-net

Evropska komisija je objavila poročilo o sistemu hitrega obveščanja, namenjenem preprečevanju ali omejevanju prodaje nevarnih izdelkov.

Število ukrepov, ki so jih organi sodelujočih 31 držav sprejeli na podlagi obvestil, iz leta v leto narašča in je leta 2019 doseglo 4477 (10 % več kot leta 2018 in 63 % več kot leta 2015). Ukrepi segajo od umika ali uničenja proizvodov s strani distributerjev in trgovcev na drobno, še preden so dosegli potrošnike, do odpoklicev nevarnih izdelkov od uporabnikov.

Po kategorijah, v katerih je bilo največ odpoklicev, so na prvem mestu igrače (29 % vseh obvestil), sledijo pa motorna vozila (23 %) ter električne naprave in oprema (8 %). Veliko obvestil je bilo izdanih tudi za kozmetiko, oblačila, tekstil in modne izdelke ter izdelke za nego otrok in otroško opremo.

Največ obvestil – 27% – je opozarjalo na tveganja za povzročitev poškodbe, kot so zlomi ali pretres možganov. Druga najpogosteje navedena težava so bile neželene kemikalije v izdelkih (23 %), temu pa sledi nevarnost zadušitve pri otrocih (13 %).

Lani odkritih več kot 4000 nevarnih izdelkov

Slovenija je lani v sistem Safety Gate prijavila 24 ukrepov (odpoklicev, opozoril, uničenj…). Na prvem mestu so igrače (42%), sledi tekstil, oblačila in modni izdelki (13%) ter kozmetični izdelki (13%).

Čeprav poročilo za leto 2019 tega ne zajema, pa je treba opozoriti, da so bila od začetka izbruha koronavirusa zabeležena številna nova obvestila, predvsem v zvezi z maskami.

Znani so tudi rezultati usklajenih dejavnosti na področju varnosti izdelkov (CASP), usklajenem nadzoru nad skupinami izdelkov v posameznih državah članicah. Komisija in evropski organi so skupaj preskušali 652 proizvodov (osebne prevozne naprave, plišaste igrače, polnilci, baterije, kolesarski sedeži za otroke in igrače sluzi). V 11 % primerov (75 izdelkov) je bilo ugotovljeno resno tveganje za potrošnike in za take izdelke so v sistemu hitrega obveščanja objavili obvestilo o odpoklicu, da se prepreči širjenje nevarnih izdelkov na trgu. Med odkritimi izdelki za katere se je izkazalo, da obstaja resno tveganje a zdravje, so največji delež zavzele plišaste igrače (68 %), najmanj pa baterije (1 %).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
močan dež
96%
1km/h
100%
3°C
5°
1°
3°
Fri
3°
Sat
1°
Sun
-1°
Mon
-5°
Tue

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA