FURS o turističnih bonih! Nekaj novih podrobnosti! Visoke globe!

slika: twitter

Namestnik generalnega direktorja finančne uprave (Furs) Peter Grum je poudaril, da je projekt “turistični boni” ogromen: dva milijona upravičencev, 350 milijonov evrov.

Globe so zelo visoke

Pri izvedbi je FURS sledil trem ciljem: robustnost, preprostost in učinkovitost. Treba je omogočiti čim lažjo uporabo, pri tem pa onemogočiti zlorabe. Informacijski sistem bo zato v realnem času nadziral transakcije, dejanske prenočitve pa bodo preverjali prek knjige gostov pri policiji.

Naknadni nadzor bo izvajal tržni inšpektorat. Eden izmed protizlorabnih ukrepov je bil pogoj, da so lahko ponudniki samo tisti, ki so bili v registru na dan epidemije, je naštel Grum. Globe pa so razmeroma visoke, od 200 do 600 evrov za fizične, do 40.000 pa za pravne osebe.

Grum je poudaril, da so boni izključno v elektronski obliki. So dobroimetje, ki ga bomo lahko unovčevali pri ponudnikih. Te je treba vnaprej vprašati, ali bone sploh sprejemajo, saj tega niso dolžni početi. Imeti je treba še osebno izkaznico ali potni list ter slediti navodilu receptorja. Ta bo ob check-inu rezerviral sredstva, da se jih ne bo moglo vzporedno potrošiti na neki drugi destinaciji. Dobro je tudi imeti Fursovo aplikacijo eDavki, saj lahko na njej v realnem času spremljate stanje bona, koliko in kje je bilo potrošeno ter koliko dobroimetja ostaja. Za specifične scenarije uporabe in pogosta vprašanja je na voljo spletna stran Fursa, obstaja pa tudi posebno klicno središče (08 200 1005).

Kako se bodo boni lahko prenašali in med kom?

Bone boste lahko prenesli med sorodniki v ravni liniji: stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki – zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi, prenos pa bo mogoč tudi med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki. V primeru prenosa bo moral imetnik bona ponudniku storitve predložiti posebno izjavo, ki jo bo podpisal upravičenec.

Boni se NE prenašajo med brati, bratranci, strici, sosedi, sodelavci, prijatelji itd.

Bon je prenosljiv na podlagi podpisanega obrazca Izjava upravičenca o prenosu bona, ki jo podpiše upravičenec (prenosnik), pridobitelj pa jo mora ob koriščenju bona predložiti ponudniku storitve. Če svoj bon prenaša mladoletna oseba ali polnoletna oseba pod skrbništvom, mora izjavo podpisati njegov zakoniti zastopnik oziroma skrbnik.

MG


VREME

Maribor
oblačno
92%
1km/h
100%
13°C
14°
12°
13°
Wed
12°
Thu
14°
Fri
12°
Sat
11°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.