Golob bo iz Evrope dobil klic, zaradi ukinitve, dneva spomina na žrtve komunističnega režima.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Danes parlamentarni odbor za peticije v Bruslju obravnaval slovensko peticijo, ki jo je lansko leto sprožila Evropska poslanka Romana Tomc, skupaj z zgodovinarjem dr. Mitjo Ferencem. Peticija poziva, da se žrtvam komunističnega nasilja zagotovi pravica do groba in do spomina, kot žrtvam ostalih totalitarnih režimov.


Dogajanje v Bruslju sicer poleg Nove 24, dveh novinarjev Domovine, novinarke Radia Ognjišče spremlja tudi poslanka DZ Alenka Jeraj, avtor monografije »Slovenski razkol« ter več dokumentarnih oddaj dr. Jože Možina ter publicist in profesor dr. Boštjan M. Turk, sicer tudi član Evropske akademija znanosti in umetnosti.

Slovenska evropska poslanka Romana Tomc, danes  spomnila, da so poslanci in poslanke Evropskega parlamenta večkrat obsodili komunizem kot totalitarni režim, ki je povzročil veliko trpljenja. Spomnila je, da je komunizem bil še posebej oster v Sloveniji. “Nekaj korakov je bilo storjenih v preteklosti, a smo še vedno zelo daleč od sprave. Zato smo bili še toliko bolj presenečeni nad odločitvijo vlade, ki jo vodi premier Robert Golob, da odpravi dan spomina na žrtve komunističnega nasilja,” je povedala evropska poslanka.

“To je bilo bodalo v srce vseh, ki iščejo pravico in resnico. Kdo bi lahko storil nekaj tako nehumanega,” se je vprašala Evropska poslanka Romana Tomc.

“Gre to za nekoga, ki je ideološko povezan s komunističnim režimo in hoče za vsako ceno prekriti zločine in zločince, je to nekdo, ki nima prav nič sočutja, nekdo, ki ne zmore spoštovati osnov človeškega dostojanstva,” se je naprej spraševala poslanka. Dalje je razmišljala, da pa gre v tem primeru morda za nekoga, ki se želi maščevati za vse, kar je v prejšnjem mandatu dobrega storila vlada Janeza Janše. “Prepričana sem, da je za takšno grozovito dejanje potrebuješ vse našteto,” je povedala.

Tomčeva je zato odboru predlagala, da Evropske inštitucije pokličejo vlado Republike Slovenije, da se 17. maj v Sloveniji ponovno uveljavi kot dan  spomina na žrtve komunističnega režima.[/vc_column_text][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

VREME

Maribor
delno oblačno
54%
5.1km/h
40%
25°C
27°
23°
24°
Sat
15°
Sun
14°
Mon
17°
Tue
17°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.