Golobovi kršijo ustavno ureditev? Bo sledil sovražni prevzem RTV-ja?

Golob
slika, fotomontaža

Na zahtevo poslancev Svobode in Levice, ne pa tudi SD, je državni zbor opoldne ponovno odločal, ali bi po postopku za vojno, naravne nesreče ali preprečevanje hudih posledic za državo odstavljal generalnega direktorja RTVS, direktorja televizije in direktorja radia, vse programske svetnike, celoten nadzorni svet RTVS.


Da mora odločitev koalicije v kolegiju predsednice DZ o razglasitvi izrednih razmer za odstavitev vrha RTV potrditi še celoten državni zbor, je zahtevala poslanska skupina SDS, kjer ocenjujejo, da je to primer zlorabe poslovniških določb, ker ni izrednih razmer. Zahtevo za takojšnjo izredno sejo parlamenta, da bi o tej zahtevi SDS tudi odločili, pa so, ker se jim mudi čim prej uzakoniti spremembe, vložili koalicijski poslanci. A brez poslancev SD.

Koaliciji se mudi, da bi lahko s spremembo zakona o RTVS čim prej imenovala svoje direktorje, svetnike in posledično urednike. Zaradi tega je za popoldne sklicala tudi odbor za kulturo, ki bo o spremembah razpravljal pred odločanjem celotnega državnega zbora.

Zaradi tega nenavadnega  revolucionarnega pristopa koalicije, ki bi s spremembo zakona po postopku za izredne razmere odstavila celoten vrh RTV, ima pomisleke zakonodajno-pravna služba državnega zbora, ki opozarja tudi na ustavno spornost ravnanja vladne koalicije.

VREME

Maribor
jasno
62%
3.1km/h
0%
28°C
31°
26°
27°
Fri
23°
Sat
17°
Sun
16°
Mon
16°
Tue

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.