Gorska reševalna zveza in Slovenska vojska izvedli vajo reševanja v gorah

Minister Matej Tonin, Janez Rozman, predsednik GRZS, Toni Smolej, predsednik komisije za let. reševanje GRZS | Avtor Borut Podgoršek, MORS

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je ob ogledu vaje dejal, da se intervencije v gorskem svetu s helikopterji povečujejo. Ob tem se je gorskim reševalcem, letalcem, pripadnikom Slovenske vojske in drugim, ki sodelujejo pri tej obliki reševanj, zahvalil za njihovo delo. »Naša gorska reševalna služba je ena od najboljših na svetu in tudi naši letalci Slovenske vojske, ki pri tem pomagajo, so zelo izkušeni in dobro usposobljeni,« je povedal in dodal, da se je delovna kobilica ­­– helikopter bell 412, Slovenska vojska jih ima osem, izkazal kot najbolj primeren helikopter za reševanje v slovenskih razmerah. »Na MO imamo načrt, da bomo z investicijo približno 15 milijonov evrov te helikopterje nadgradili in jim za približno 20 let podaljšali življenjsko dobo,« je pojasnil mag. Tonin. Da bomo lahko čim več helikopterjev bell 412 namenili za gorsko reševanje, moramo poskrbeti za Slovensko vojsko oziroma izvajanje drugih njenih nalog, »zato upam, da bo sprejet zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski, s katerim nameravamo kupiti dva helikopterja cougar, ki bosta namenjena vojaškim nalogam in gašenju požarov v naravi.« Po oceni ministra mag. Tonina je sistem gorskega reševanja v Sloveniji zanimiva in uspešna kombinacija profesionalizma in prostovoljstva, podobno kot na področju gasilstva. Dejal, je, da nameravamo ta sistem krepiti tudi v prihodnosti, več pa vložiti v tehniko, opremljanje in usposabljanje vseh, ki so vključeni v gorsko reševanje. Ob tem je predstavil tudi možnost, da bi ministrstvo skupaj z gorsko in planinsko zvezo ter zavarovalnicami pripravilo sistem zavarovanja, po katerem bi si planinci s plačilom premije v višini desetih evrov zagotovili helikoptersko gorsko reševanje. S tem bi, kot je poudaril obrambni minister, ob primernem obsegu zavarovanj pomembno finančno razbremenili Slovensko vojsko.

Predsednik Komisije za letalsko reševanje GRZS Toni Smolej je pojasnil, da gorski reševalci letno v povprečju opravijo več kot 600 akcij, od tega 320 helikopterskih. Reševalcev letalcev je v Sloveniji 40, zdravnikov, ki so usposobljeni za takšno delo, pa 17. Poudaril je, da so tudi v primerjavi s tujino posadke vrhunske in lahko delujejo v vsakršnih vremenskih pogojih. »Želimo si, da ta nivo obdržimo, da usposabljamo letalce in jih dobro opremljamo,« je še dejal Smolej.

Letošnja sezona je zaradi epidemije covida-19 precej specifična. Tako se je zmanjšalo število zahtevnih reševanj alpinistov iz sten, povečalo pa število reševanj onemoglih ali neustrezno opremljenih planincev. Letos zato pri reševanju s helikopterjem pogosto uporabljajo trikotni sedež, postopek reševanja z njim pa so prikazali tudi na vaji. Poleg tega so prikazali reševanje ponesrečenca s helikoptersko vrečo in primera stenskega reševanja alpinista s teleskopsko polico in brez nje.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

VREME

Maribor
oblačno
96%
0.5km/h
100%
18°C
19°
17°
18°
Sun
20°
Mon
21°
Tue
20°
Wed
22°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.