Slovenija je izgubila velikega človeka. Zapriseženega domoljuba in Primorca, ki se ni nikoli vdal in glasbenika, ki je zaslovel z duetom z Brendijem.

V spomin na Korada Buzetija

V soboto ob 10. uri zjutraj je v Žirovnici v 65. letu starosti umrl priljubljeni pevec Korado Buzeti. Rojen Primorec in velik domoljub, ki je za vedno zaznamoval tudi slovensko glasbeno sceno. Čeprav si kot otrok ni nikoli mislil, da mu bo v glasbenem svetu tako lepo. Sodelovanje z Brendijem pa je obrodilo sadove.

Korado in Brendi sta bila na odru nerazdružljiva. Bila sta pravi glasbeni legendi, skupaj sta prepevala ponarodele pesmi  Žena me je zapustilaSem pravi Primorec, kam so šli vsi cigani, Kot smreke so padale in druge.

Po Brendijevi smrti je bilo Koradu zelo hudo, saj mu je Brendi umrl praktično na rokah. Takrat je Korado za svojega glasbenega prijatelja izdal tudi CD z naslovom Prijatelju v slovo. Kasneje je Korado prepeval z raznimi pevci in naredil številne duete. Prav posebnega pa je naredil z ansamblom Lojzeta Ogorevca, pravo himno Bizeljskega z naslovom Ajdov kolač.

Zadnje čase je Korado sodeloval z Boštjanom Cerarjem, občasnim harmonikarjem legendarnega Brendija. S Koradom sta imela veliko skupnih načrtov. oba pa je družila neka posebna vez, saj sta za vzor imela Brendija. Tako je v zadnjem času nastalo kar nekaj pesmi. Zagotovo pa je njuna najbolj znana hudomušna pesem: Lulat me tišči.

Sodelovanje z Boškom, je bilo tudi zadnje dejanje Korada. A imel je še veliko energije, veliko volje v sebi, pa moč, da razveseljuje ljudi. Bil je velik domoljub, velik Slovenec, kjer sta mu bila slovenska pesem in domovina Slovenija na prvem mestu.

V veliko čast si je Korado štel, da ga je v svoji pisarni, januarja letos, takrat še ne, kot predsednik vlade, ampak kot predsednik SDS, sprejel Janez Janša. Korado je bil, kot pravi domoljub tudi dolgoletni član stranke SDS ob srečanju z Janšo vidno ganjen. Dejal je, da je bil to eden najlepših trenutkov v njegovem življenju. Njegov glasbeni prijatelj Boško je takrat dejal: “Že dolgo nisem videl Korada tako ganjenega in srečnega!”

Eno izmed Koradovih zadnjih dejanj je bila pesem o stranki SDS. Nikoli poprej ni Korado odšel na oder s takim zanosom in tako energijo, kot ravno 15. februarja v Murski soboti, ko je praznovala stranka SDS svoj rojstni dan. Kot član stranke je bil na to zelo ponosen! In pesem, se bo za vedno vpisala v strankino zgodovino.

Preberite tudi: Pesem Korada in Boška, po kateri so pljuvali levičarji in celo urednik glasbene TV oddaje, je postala himna SDS!

Korado je bil zelo ponosen na Slovenijo, na svojo domovino, ki je bila, kot je sam povedal zares njegova šele leta 1991. Korado je bil poln idej, poln ponosa in je letos želel, celo organizirati prave domoljubne koncerte v čast svoje domovine. A ga je bolezen prehitela. Zato je s ponosom napisal pesem o Sloveniji.

Korado je sodeloval tudi pri pripravi pesmi “Najlepša si,” za katero je besedilo napisal Janez Janša. A ni bil pri močeh, da bi pesem skupaj z Boškom tudi zapel. Bil pa je nadvse razočaran, saj to pesem niso hoteli vrteti na radiu Veseljak, katerega je tako rad poslušal.

Še veliko idej je imel Korado, tudi z oddajo Polka in majolka, kjer pa je imel svoj zadnji javni nastop- Ta se je končal v Radencih na snemanju televizijske oddaje Polka in majolka.

Korado se je od februarja dalje boril z težko boleznijo in to je pomenilo konec njegovih nastopov. Po težki operaciji se njegovo zdravstveno stanje ni popravilo. Korado je vseeno imel veliko volje, a na žalost premalo moči, da bi se vrnil na odre, premalo moči, da bi pokomentiral politično dogajanje, katerega je tako rad spremljal in premalo moči, da bi vsaj še enkrat zapel.

Je pa Korado svojo zadnjo pesem namenil prav Mariboru, oziroma svetemu klubu NK Maribor za katerega je tako rad navijal.

Počivaj v miru dragi prijatelj!

Mitja Grmovšek