Pohorski godec, kot so ga klicali mnogi je eden redkih, ki je imel priložnost rasti ob harmoniki. Pri njih doma je bila harmonika vedno na voljo in tako jo je takoj, ko je bil dovolj močan, vzel v roke in se začel učiti igranja.

Tine Lesjak – Pohorski godec z dušo

Po končani nižji glasbeni šoli, se je poklicno podal v glasbene vode. Poleg igranja z ansamblom je učenje harmonike v življenju postalo njegovo poslanstvo. Takoj po odsluženem vojaškem roku se je odločil, da bo leta 1984 ustanovil ansambel, ki ga je poimenoval Bratje iz Oplotnice. Zakaj bratje iz Oplotnice? V štiričlanski zasedbi sta moči združila dva bratska para – brata Tine in Marjan Lesjak ter brata Milan ter Vojko Gričnik. Mentorstvo ansambla so zaupali kar producentu na radiu Ljubljana, Tomažu Tozonu. Leta 1995 so Bratje iz Oplotnice dosegli prve glasbene uspehe na Ptujskem festivalu, kasneje tudi na Števerjanskem festivalu. Ob številnih in zavidljivih nagradah je šla njihova glasbena pot hitro in strmo navzgor. ​Tine se ob vseh ​uspehih v svetu domače glasbe ni odpovedal ljudski glasbi. S številnimi ljudskimi pevci in pevkami je obudil in na novo posnel stare slovenske narodne pesmi.

Tine Lesjak je ljubezen do narodno-zabavne glasbe gojih že od malih nog. tako rekoč mu je bila domača pesem zapisana v zibelko. In od nje se ni ločil nikoli. Pisal je za številne glasbene prijatelje in mlade nadobudne ansamble

“Tine vem, da nas sedaj od nekod opazuješ, vedi le eno, tvoji vnuki bodo peli slovenske pesmi,” je zapisala njegova družina.

Znana je zanimivost, kako se je lotil ustvarjanja pesmi “Klic srca” ki ga je napisal za Modrijane. Dolgo je tuhtal, kaj v pesmi manjka, ker se mu je pesem zdela preveč splošna. Potem pa je našel rešitev in k sodelovanju poklical Eldo Viler, ki se je v pesem odlično vklopila in pesem je takoj postala pravi hit.

Tine je ustvaril številne pesmi za mnoge ansamble. Ustvaril je številne odlične harmonikarje, svoje znanje pa je rad posvetil tudi ljudski glasbi. Bratje iz Oplotnice, Modrijani, Pogum, Vrt, Pajdaši, Ansambla Spev, Nemir, Zreška pomlad, ansambel Bitenc, Napev, Boštjan Konečnik, trio Pogladič, Opoj, Slovenski zvoki, Klateži, Murni, Vesele Štajerke in številni drugi ansambli so mu danes hvaležni za vse napotke, znanje in delo. Ne samo, da se je  vsaki pesmi posebej posvetil. S svojim znanjem je pripomogel k boljši prepoznavnosti slovenske narodno-zabavne glasbe

Tine Lesjak: Glasbo najlaže ustvarjam, če imam pred seboj dobro besedilo.

Bil je tudi odličen harmonikar ter včasih strog, a zelo dober učitelj. Pri svojih učencih je slišal vsak drugačen zvok, vsako napako in zato so njegovi učenci postali prepoznavni harmonikarji daleč naokoli. Med njimi tudi Boštjan Konečnik!

Tine Lesjak: Odkrito moram priznati, da me najbolj navdihuje izvirno besedilo.

Zanimiva pa je pripoved harmonikarice Katje, kako sta se s Tinetom spoznala. Pri 6 letih je na enem izmed nastopov na Ptuju stopila pred Tineta, ki ji je rekel, da je še premajhna za učenje harmonike, ampak ker je imela že nekaj znanja, se je strinjal, da je vredno poskusiti. Ta glasbena pot je trajala potem še celih 8 let.

Tine Lesjak:  Navdih za pesem pride kar sam, kdo ve, od kod in kdaj.

In takšne so zgodbe številnih drugih glasbenikov. Tine se je posvetil prav vsakemu. In prav pred mesecem dni je potekal 28. festival Vurberk 2019. Najvišjo nagrado festivala, Zlatega zmaja, je prejel ansambel Opoj, ki je dobil tudi nagrado za najboljšo skladbo po izboru radijskih postaj Slovenije. Besedilo za skladbo skladbo “Kmečki fant muzikant” je napisal prav Tine Lesjak.

Tine Lesjak: Ustvarjal bi še več, pa imam preveč dela s poučevanjem harmonike.

Še veliko dobrega bi lahko zapisali o Tinetu Lesjaku. A naj govori o njem le glasba. Slovenska pesem, kateri se je posvečal vse svoje življenje. In hvala ti Tine za premnoge slovenske pesmi, ki zaradi tebe ne bodo šle nikoli v pozabo!

Kaj je Tine povedal o svojem otroštvu?

Žalna seja v njegov spomin bo skupaj s PGD Oplotnica in Občino Oplotnica v četrtek, 1. avgusta 2019, ob 19. uri v dvorani Rudija Žnidariča v KTC Oplotnica. Žalna knjiga bo na Občini Oplotnica – v dvorani Rudija Žnidariča odprta v četrtek, 1. 8. 2019 od 8. do 15. ure in od 18. do 20. ure. V petek, 2.8. bo žara v mrliški vezici na Keblju nad Oplotnico od 9. ure dalje, ob 18. uri pa bo maša in pogreb v Oplotnici.  Sveče in cvetje družina hvaležno odklanja.

Bog naj te čuva, dragi Tine!

vir: facebook, veseljak.si, sigic.nuk, video: Youtube

uredništvo e-Maribor