Le kdo se ne spominja velike glasbene legende iz osemdesetih let? precej nenavadne močne ženske, ki je izražala neverjetno energijo, Barbare Šerbec – Šerbi!

Umrla je Šerbi!

Njeni glasbeni začetki bili nenavadni. Polde Poljanšek in Barbara Šerbec- Šerbi sta s sodelavcem napisala smešne skladbe, ki so jih posneli popolnoma v šali, brez kakršnihkoli pričakovanj. Slišali so jih radijski uredniki in jih prijavili na Pop delavnico s skladbo »Paradni tango«. Zatem je nastala še pesem »Mesarjev sin«.  Šerbi pa je bila sprva v skupini Agropop plesalka in ni bila mišljena kot pevka.  Prvi samostojni nastop so imeli v Zelenem gaju, kjer so jih gledali nekoliko postrani, ker so bile njihove skladbe za tisti čas nekaj posebnega, saj so nekakko drugače ponazarjali slovenske značilnosti. Njihovi glavni liki, ki so jih v pesmih opisovali, so bili gasilci in kmetje, ukvarjali pa so se tudi s problematiko alkoholizma. Pisali so predvsem preprosto glasbo za široke ljudske množice. Zelo zanimiv je bil njihov prvi nastop, ko po 20 minutah niso imeli več česa igrati. Ker pa so ljudje zahtevali, da z nastopom nadaljujejo, so vse še enkrat zaigrali. Vse skupaj so počeli bolj za šalo kot zares, saj so mislili, da bo Agropop deloval od marca do poletja, a so delovali 16 let. Imeli so tudi koncert v dvorani Tivoli, kjer je bilo 8000 ljudi, kar je bilo za tiste čase, ko so tam igrale predvsem tuje skupine, precej uspešno. In glavna atrakcija skupine je bila prav Šerbi.

Po razpadu skupine ji je  poslovnem svetu  šlo vse težje, za nameček pa je svoje dodala še bolezen. Šerbi je imela že dolgo časa sladkorno bolezen, zaradi katere so ji odrezali obe nogi, njeno življenje pa v zadnjih letih niti najmanj spominjalo na zlate čase, ko je bila na vrhuncu moči, zabave ob domačem bazenu, v ljubljanski soseski Bežigrad, pa so se kar vrstile.

Ko je izgubila svoje ljubljenega očeta Daba, kot so ga klicali v družini, je bila izjemno potrta, verjetno pa takrat še ni slutila, da najtežje obdobje šele prihaja. Sledila so leta prežeta z obiski zdravnikov, sledila je amputacija obeh nog, maja pa je pevko prizadela še ena družinska tragedija, smrt mame. Z mamo Dragico sta skupaj živeli dolga leta, nanjo pa je bila tudi izjemno navezana. Zatem je ostala povsem sama, verjetno pa si nikoli ni predstavljala, da se bo usoda tudi z njenim življenjem tako kruto poigrala zadnje čase je preživela v domu starostnikov v Radencih. Tam jo je nazadnje obiskal tudi novi župan Radencev Roman Leljak!

ŠERBI, HVALA ZA VSE PRELEPE SKLADBE, KATERE NE BODO NIKOLI ODŠLE V POZABO. POČIVAJ V MIRU!

Uredništvo e-Maribor

viri: Wikipedija, Slovenske novice, Veseljak