Intervju, Leon Sužnik,: “Kristjani se še vedno soočamo s sovraštvom”

V našem nedeljskem intervjuju tokrat predstavljano mladega Leona Sužnika, mladega člana Slovenske demokratske stranke – občinskega odbora SDS Duplek in člana krščanskega foruma SDS. Kako on gleda na prihajajoče praznike in kaj njemu to pomeni.

Kako bi predstavil sebe?

Sem preprosti fant, doma na Vurberku, študiram ekonomijo turizem v Mariboru. Zaključil pa sem šolo za gostinstvo in turizem v Mariboru. Veliko mi v življenju pomenijo, družina, tradicija in vera.

Si član SDS oziroma njenega podmladka SDM in član Krščanskega foruma. Zakaj si se odločil za to stranko?

SDS združuje v sebi vse tisto, kar je potrebno. Tradicijo, domoljubje, družino in vero, ter človeške vrednote. Skozi svoj nastanek je stranka to že večkrat dokazala. Slovenska demokratske stranka je tudi stranka ki spoštuje krščanske vrednote in to skuša vpeljati skozi svoj krščanski forum. Posebej se dobro počutiv v manšem odboru, kakršen je naš OO SDS Duplek.

Koliko so po tvojem mnenju pomembne krščanske vrednote?

Morala, vzgoja, spoštovanje in verovanje so pomembne krščanske vrodnote, ki  jih mnogi verniki tudi spoštujejo. Tudi cerkev je eden od glavnih dejavnikov pri Slovenskem osamosvajanju in zavzemanju za slovenski narod.

Ali smo po tvojem mnenju Slovenci dovolj krščansko ozaveščeni?

Krščanstvo je del slovenske tradicije od svojega nastanka. Slovenci smo bili vedno krščanski narod in kdor temu oporeka nima prav. Ozaveščenost pa pri Slovencih ni bila vedno v ospredju.

Člani SDS na Brezju

Iz strani leve politike slišimo veliko negativnih mnenj o cerkvi. So njihova mnenja upravičena?

Cerkev je bila od nastanka komunizma vedno zatirana, duhovniki pa so bili vedno žrtve pregona in nasilja. Še vedno pa se pri nas tudi 30 let po samostojni državi soočamo  s sovraštvom in zapostavljanjem. Tako v cerkvi, kot tudi drugje so mogoče tudi kakšne negativne stvari, a cerkev nas že od svoje nastanka uči, ne žêli hiše svojega bližnjega

Pred dvema letoma je takratni državni sekretar Jernej Štromajer ljudi, ki praznujejo božič označil za umazane živali. Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Tisti, ki se v današnjih dneh izdajajo za ponosne naslednike zveze komunistov, bi pri komentiranjih o krščanstvu morali biti tiho. Štromajerjeva sprevržena retorika o umazanih živalih ne sodi v slovenski prostor in je po mojem mnenju zavržno dejanja, člana Socialnih demokratov, še posebej zato, ker je bila cerkev zaradi komunizma dolgo časa zatirana.

Pred nami sta dva krščanska praznika Miklavž in Božič. Kaj zate pomenita ta dva praznika?

Praznika mi pomenita veliko. Miklavž je po verovanju dobri mož , prinaša darila otrokom, jih pohvali za dobro vedenje v preteklem letu in nagovarja da bodo na enak način nadaljevali tudi v prihodnjem letu. Božič pa je zame najlepši krščanski praznik, saj je to rojstvo božjega sina in ga tako jaz, kot družina praznujemo skupaj.

Drugo leto, bo leto super volitev. Kakšno je tvoje mnenje trenutni politični situaciji?

Sledi leto preizkušenj. V trenutni situaciji, tudi zaradi koronavirusa moramo stopiti skupaj, predvsem pa se moramo zavedati, da je vlada v tem času naredila veliko dobrih stvari, predvsem za ljudi.

Trenutna politična situacija ni dobra. Na eni strani imamo tako imenovano kul levico, ki ruši vse kar je dobrega. na drugi strani pa vlado, ki se trudi, da je življenje v Sloveniji boljše za vse nas.

slike: osebni arhiv, Z Leonom se je pogovarjal M.G.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.