Izjemna poteza odhajajočega Pahorja. Posthumno odlikoval Jožeta Pučnika!

Jože Pučnik

Ob koncu svojega desetletnega predsedniškega mandata bo Borut Pahor v ponedeljek posthumno vročil red za izredne zasluge Jožetu Pučniku, kar je resnično izjemno dejanje.

Pučnika je po smrti junija 2006 z redom za zasluge odlikoval že predsednik Janez Drnovšek. A družina pokojnega Pučnika odlikovanja doslej ni želela sprejeti. Odlikovanje bo prevzel Gorazd Pučnik, sin Jožeta Pučnika, so sporočili iz urada predsednika republike. Z redom za izredne zasluge za njegov življenjski prispevek k demokratizaciji, osamosvajanju in mednarodnemu priznanju Slovenije je Pučnika Drnovšek odlikoval ob 15-letnici samostojnosti Slovenije. Odlikovanje je bilo pozneje razstavljeno na častnem mestu v Predsedniški palači, v dvorani, ki jo je predsednik Pahor poimenoval po Pučniku. 


To je že druga v seriji podelitev odlikovanj, ki kaže na pomiritev ostrih konfliktov iz preteklosti. Že prejšnji teden je Pahor podobno ponovno predal odlikovanja Zlati častni znak svobode Igorju Bavčarju, Janezu Janši, Jelku Kacinu, Lojzetu Peterletu in Dimitriju Ruplu. V imenu pokojnega Bučarja je odlikovanje sprejel njegov sin, Janez Bučar.

VREME

Maribor
rahel dež
93%
2.6km/h
100%
20°C
21°
19°
19°
Sat
15°
Sun
19°
Mon
19°
Tue
17°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.