Obveščam Vas, da na naši spletni strani potekajo vzdrževalna dela, zato se vam že vnaprej opravičujemo za morebitne nevšečnosti. Hvala za razumevanje.

IZREDNA NOVICA! Hrvaška s 1. januarjem v schengen

slika je simbolna

Hrvaška je pričakovano prejela zadostno podporo, pri Bolgariji in Romuniji pa se je zapletlo, čeprav je Evropska komisija novembra presodila, da vse tri države izpolnjujejo pogoje.

Slovenija in Hrvaška sta sicer ločeni podali enostranski izjavi. Slovenija v njej po neuradnih informacijah poudarja, da je meja med državama določena z arbitražno razsodbo, ki je končna in obvezujoča. Hrvaška pa medtem v svoji izjavi zatrjuje, da je razsodba ne obvezuje.

Za potrditev vstopa nove članice je sicer potrebno soglasje držav schengenskega območja, ki pa so tudi članice Evropske unije.

Hrvaška, ki se je Evropski uniji pridružila julija 2013, bo tako z novim letom vstopila še v območje brez nadzora na notranjih mejah, s čimer bo odpravljen tudi nadzor na slovensko-hrvaški meji. 1. januarja bo poleg tega prevzela tudi evro.

Ministri za notranje zadeve članic EU-ja bodo sicer danes obravnavali tudi akcijski načrt za upravljanje migracij na zahodnobalkanski migracijski poti, ki ga je Evropska komisija zaradi naraščajočega števila prihodov prebežnikov predstavila v ponedeljek.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
65%
7.2km/h
0%
13°C
14°
12°
11°
Thu
10°
Fri
8°
Sat
7°
Sun
2°
Mon

TWEET DNEVA

 

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.