IZREDNA NOVICA: Namesto prekinitve ognja, ofenziva na Mariupolj

slika, twitter
IZREDNA NOVICA

Čeprav je ruska vojska po obkolitvi Mariupolja in Volnovahe na jugu Ukrajine odredilo vzpostavitev humanitarnega koridorja za evakuacijo civilistov, se to ni zgodilo.

Mariupolj ostaja v Ukrajinskih rokah

Ruske sile so sicer že pred načrti za prekinitev ognja med obleganjem Mariupola prekinile dobavo elektrike, hrane, vode in ogrevanja v mesto. Ukrajinske oblasti so sicer pričakovale, da bi iz obleganega pristaniškega mesta Mariupol ob Azovskem morju pred rusko agresijo zbežalo 200.000 ljudi. Bližnje mesto Volnovaha pa naj bi zapustilo 15.000 ljudi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozval k nadaljnji obrambi Mariupolja, ob tem pa bi se moralo omogočiti tudi evakuacijo tistih, ki si to želijo. Zagotovil je, da ukrajinska stran dela vse, da bi omogočili dogovor o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev, nato pa bodo lahko ocenili, ali so možni naslednji koraki v pogajanjih.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihail Podoljak je izjavil, da želi Volnovaho zapustiti okoli 20.000 civilistov, 200.000 pa jih želi zapustiti Mariupolj. Mesti trenutno nadzoruje ukrajinska vojska, vendar jih blokirajo ruske sile. Zavzetje Mariupolja, mesta z okoli 450.000 prebivalci ob Azovskem morju, bi bila prelomnica v invaziji. Zadalo bi namreč hud udarec pomorskemu dostopu Ukrajine in povezalo ruske enote na Krimu ter separatistične in ruske vojake v pokrajinah Doneck in Lugansk.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA

   

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.