IZREDNA NOVICA! Rusi nad Mariupol! Potekajo ulični boji za mesto! Posnetki!

Mariupol

Razmere v Ukrajini so najhujše v Mariupolu, ki ga ruske sile oblegajo že več tednov. Ljudem zmanjkuje vode in hrane, ni elektrike in ogrevanja, na ulicah ležijo trupla.

Rusi nad Mariupol! Potekajo ulični boji za mesto!

V obleganem Mariupolu, kjer boji že potekajo tudi v središču mesta, po navedbah ZN zmanjkuje zadnjih zalog vode in hrane. Iz uničenega gledališča so doslej rešili 130 ljudi, ki so se tam skrivali pred obstreljevanjem, več sto naj bi bilo še ujetih pod ruševinami. 

Na spletu je zaokrožil videoposnetek ukrajinskega policista, ki se javlja iz Mariupola. Kot je dejal, je mesto “izbrisano z obličja zemlje”. “Otroci, starejši umirajo. Mesto je uničeno in izbrisano z obličja zemlje,” je dejal in v pozivu ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu ter francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu dodal “Obljubili ste pomoč, dajte nam jo. Biden, Macron, odlična voditelja sta. Bodita to do konca”.

Ukrajinski poslanec Dmitro Gurin, čigar starši so ujeti v mestu, je za BBC razmere opisal kot “srednjeveške”. “Ljudje so brez hrane in, kar je še huje, brez vode, tanki obstreljujejo bloke, tako da ne morejo ven. Sedijo v kleteh in čakajo, da bodo umrli,” je dejal.

Poulični boji v središču Mariupola preprečujejo reševanje na stotine civilistov, ujetih v kleti gledališča, katerega, so Rusi bombardirali v sredo. Župan Vadim Bojčanko je za BBC povedal, da lahko reševalne ekipe pomagajo ljudem iz razbitin le v obdobjih, ko bojevanje obstane. “Na območju so tanki … in topništvo ter vse vrste orožja,” je povedal za televizijsko postajo. “Naše sile delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi obdržale svoj položaj v mestu, vendar so sovražnikove sile na žalost večje od naših,” je še dodal.

To so ruševine Dramskega gledališča v Mariupolu , kjer se je skrivalo na stotine civilistov. Nečloveški ruski vojni zločin. Rad bi vprašal multinacionalna podjetja, ki še vedno delajo v Rusiji: “kako lahko nadaljujete z njimi? Kako lahko nahraniš, postrežeš in plačaš tiste, ki so to storili?”

To je Mariupol po večdnevnem ruskem obstreljevanju.

V mestu je ena največjih metalurških tovarn v  Evropi prav v Mariupolu. Gospodarske izgube za Ukrajino so ogromne. Okolje je opustošeno

Za konec pa še lepa novica. Predsednik Zelensky je s cvetjem obdaril 16-letno dekle, ki je s svojim telesom, pokrila 8-letnega bretca in ga tako obvarovala pred ruskim granitiranjem. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA

   

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.