Danes je bila novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka, na kateri sta predstavila načrt cepljenja proti covidu-19 v prvi polovici leta.

Janša in Krek o cepljenju v Sloveniji

Janša je spregovoril o naročilih. Naročenih in odobrenih je skoraj 1,8 milijona Pfizerjevih cepiv. Pri Moderni je Slovenija naročila 600 tisoč odmerkov, za katere pa ni garancije roka dobave. Ta naj bi bil do konca leta. Slovenija je naročila še tri cepiva, ki pa še niso odobrena s strani pristojnih. Največ je obetalo cepivo AstraZeneca, kjer pa je prišlo do nekaterih zapletov pri testiranju in evropska medicinska komisija še ni sprejela odobritve tega cepiva. Kot je še povedal, je naročenih več cepiv kot jih potrebujemo, vendar glede na negotove dobave in vprašanje imunosti ni mogoče trditi, koliko jih bomo v resnici potrebovali. To, da smo del evropskih naročil je naša prednost, je še povedal Janša.

Kakšen bo vrstni red cepljenja?

Tveganje za to bolezen je bistveno večje za starejše, zato so prvi na vrsti za cepljenje. Poleg njih so bili na vrsti zdravstveni delavci, ki so ključnega pomena za delovanje sistema. Najprej starejši od 60 let, trenutno so na vrsti starejši od 80 let. Sledijo kronični bolniki, ki so rizični. Potem pridejo na vrsto druge službe, ki so pomembne za delovanje družbe.

V tem mesecu verjetno ne bodo prišle na vrsto skupine kot so šolniki, policija, vojska in ostali. Upajo, da bodo prišli na vrsto februarja, je povedal Janša. Tisti, ki so koronavirus preboleli bodo prišli na vrsto 6 mesecev po bolezni. Za vse ostale, ki niso del omenjenih skupin bo cepljenje na voljo, ko bodo na vrsto prišle vse prej zapisane skupine. Zdravniki bodo najprej sami aktivno vabili svoje paciente iz rizičnih skupin, da se udeležijo cepljenja. Cepivo pa mora biti uporabljeno v štirih dneh od prevzema v ambulanti. Na spletu se lahko vsi državljani prijavijo v čakalno vrsto, kjer boste prejeli obvestilo, kako in kdaj se lahko cepijo, je povedal Krek.

Najprej so na vrsti za cepljenje proti covidu-19 starejši od 80 let, ki so pri svojih osebnih zdravnikih izrazile interes za cepljenje. Nekateri zdravstveni domovi tiste, ki ustrezajo merilom za cepljenje, kličejo tudi sami, da jih opozorijo na možnost cepljenja.

Tiskovno konferenco si lahko ogledate v spodnjem videu:

Konkretno strategijo cepljenja je razkril Milan Krek, ki je izrazil željo, da se vsi cepijo. Ukrepi veljajo tudi po cepljenju. Cepiva so po njegovih besedah varna, saj za uporabo veljajo stroga pravila in protokoli. V fazi testiranja je več kot 100 cepiv in samo nekaj jih je bilo odobrenih. Proizvodnja zaenkrat ne dosega vseh potreb, zato se sprejema ukrepe za zaščito najbolj ranljivih, je povedal. Vodi se tudi evidenca stranskih učinkov, ki je zavedena za vsakega pacienta posebej.

vir: UKOM

PM