Javno mnenje. SDS daleč spredaj, LMŠ pa počasi a vztrajno pada

sds ZAStava stranke
zastave SDS, foto Žan Janša

Javnomnenjska raziskava agencije Parsifal kaže drugačno podobo, kot nam jo predstavljajo druge agencije. SDS je po vseh predvidevanjih daleč spredaj, LMŠ pa vse bolj tone.

SDS daleč spredaj, LMŠ tone. V parlament tudi gibanje Povežimo Slovenijo?

Na vprašanje “Katero stranko bi volili v slovenski državni zbor, če bi bile volitve to nedeljo?” so vprašani odgovorili, da bi jih največ svojo podporo namenilo stranki SDS (20,7 odstotka), sledi SD (10,7 odstotka), Levica (6,3 odstotka), LMŠ (6,3 odstotka), SAB (3,3 odstotka), NSi (3,1 odstotka) in Gibanje Povežimo Slovenijo (3,1 odstotka). Kar 35,7 odstotka volivcev je neopredeljenih.

Samo opredeljeni:

V drugi lestvici pa je zajeta tudi stranka “Resni.ca” in vsa druga gibanja, ki se opredeljujejo kot proticepilska, proti PCT, ipd … Skupaj so prejeli 1,8 odstotka. Kot lahko jasno vidimo, Zoranu Stevanoviću parlamentarne volitve to nedeljo ne bi bile naklonjene. Med opredeljenimi bi SDS dobila 32,2 odstotka, SD 16,6 odstotka in Levica 9,8 odstotka. LMŠ bi prejela celo manj odstotkov glasov kot Levica, torej zgolj 9,7 odstotka, SAB 5,2 odstotka, NSi 4,9 odstotka in Gibanje povežimo Slovenijo 4,8 odstotka glasov.

Tisti, ki bi se zagotovo udeležili volitev:

Naslednji graf pa vključuje zgolj tiste vprašane, ki bi se zagotovo udeležili državnozborskih volitev. Med njimi bi jih največ – 25 odstotka podprlo SDS, sledi SD (14,3 odstotka), Levica (7,9 odstotka) in LMŠ (5,9 odstotka). Manjši delež glasov pa bi prejele še: stranka SAB (3,9 odstotka), NSi (3,5 odstotka) in Gibanje Povežimo Slovenijo (3,3 odstotka).

Tisti, ki bi se zagotovo udeležili volitev in so opredeljeni:

Med tistimi, ki se bodo zagotovo udeležili volitev (ocena 5) in so opredeljeni, bi jih največ 33,2 odstotka podprlo SDS, sledi SD (18,9 odstotka), Levica (10,5 odstotka), LMŠ (7,9 odstotka), SAB (5,1 odstotka), NSi (4,7 odstotka) in Gibanje Povežimo Slovenijo (4,4 odstotka).

Pregled naklonjenosti strank v treh mesecih

Iz spodnjega grafa pa je razvidno, kako je podpora posameznim političnim strankam nihala skozi čas. Izpostavljeni so trije datumi: 18. junij 2021, 3. september 2021 in 17. oktober 2021. Ob tem lahko opazimo, da je podpora stranki SDS na prvi datum znašala 18,8 odstotka, zatem padla na 15,4 odstotka in nazadnje zrastla kar na 20,7 odstotka. Podpora stranki LMŠ pa vztrajno, že tretji mesec zapored, pada.

Grafi: Parsifal, vir: Nova24TV.

P.M.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.