Je mariborska poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik res opeharila podizvajalce?

mirnik
slika: FB profil Lidije Divjak Mirnik

Lidija Divjak Mirnik je mariborska poslanka, ki je pred parlamentarnimi volitvami prestopila v LMŠ in Šarcu sama ponudila kandidaturo za poslanko.

ŠUŠMARJENJE MARIBORSKE POSLANKE LIDIJE DIVJAK MIRNIK PRI GRADNJI MARIBORSKIH ŠTUDENTSKIH DOMOV?

Če odmislimo, da je Lidija Divjak Mirnik, prav na začetku svojega poslanstva, kot poslanka prodajala svoj modrček, nase pa večkrat opozorila predvsem po poslanskem zdrsu, ko je ob naštevanju proračunskih postavk, ko je milijone pretvorila kar v milijarde,ko se je v parlamentu drla – diktatura in še marsikaj. O denarnih mahinacijah so poslanko LMŠ opozorili tudi podizvajalci pri eni izmed gradenj Študentskih domov Univerze v Mariboru, ko je bila Divjak Mirnikova še direktorica, piše Nova24TV.

Kaj se je v bistvu zgodilo? Pred njenim prihodom na mesto direktorice dne 2. februarja 2010 so večino del opravila lokalna mariborska podjetja. S prihodom Divjak Mirnikove pa se je ta poslovna navada zamenjala. Za izvedbo gradbenih del je izbrala zloglasno podjetje Smelt Inženiring. Na spletni stran Erar je mogoče videti, da so od aprila do decembra 2011 prejeli kar 485.045,51 evrov. Kot se spominjajo nekdanji podizvajalci del v tem poslu, vseh lopovščin s strani vodilnih ne bodo pozabili nikoli.

Glavni operativec za Smelt je bil Jože Čoh. Kmalu so prišle informacije, da je to direktoričina izbira in so se sprijaznili, da bodo delali pod novim izvajalcem. Sami priznajo, da je Čoh vse izsiljeval za denar za potrditev računa izvedenih del. To jih je čudilo, zakaj za potrditev, ne pa plačilo računa. Sledil je še en čuden poslovni manever Čoha v tej zadevi. Eden izmed dobaviteljev je kot garancijo plačila podpisal odstop terjatev na Smelt inženiring. Sledila je prava kalvarija, saj podizvajalec tega denarja ni nikoli dobil plačanega. Soočiti se je moral še z kazensko ovadbo, a je tožilka na koncu le umaknila nesmiselno tožbo proti nič krivemu posamezniku. Zelo dobri poznavalci takratnega dogajanja se spominjajo, da je Smelt Inženiring vse počel z blagoslovom Divjak Mirnikove.

Razočarani podizvajalci so ugotovili, da je pri projektu ostalo nekaj 100 tisoč evrov dolga. Šušljalo se je, da naj bi del tega denarja končal v adaptaciji njenih nepremičnin. Namigujejo pa tudi na drugo možnost, da naj bi Čoh v znak zasluge za dobljeni posel, Divjak Mirnikovi dajal denar v gotovini. Naši viri nam zagotavljajo, da vedo za vsaj eno podjetje, ki je šlo v stečaj na račun neplačila v zvezi s tem poslom.

Kako se je razpletlo, če se sploh je, ne vem, ker smo zaradi takšnih in podobnih lopovščin tudi mi šli leta 2015 v stečaj. Bi jo pa z veseljem, če bi jo srečal, vsekal na gobec. Če se samo spomnim, kako se je šopirila na gradbišču in pametovala “gospodje, najprej naredite, potem vprašajte za denar”, ki ga ni bilo nikjer več, je dejal eden izmed podizvajalcev.

PM

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.