Je to možno? Slovenski pevci se pretvarjajo, da so Hrvati in narodno zabavni ansambli snemajo hrvaške pesmi?

arhiv e-maribor

Kam nori slovenski glasbeni svet? Sta slovenski jezik in slovenska kultura tako težko dojemljiva, da se tudi slovenski glasbeniki ukvarjajo s hrvaško glasbo in še več, na svojem Facebook profilu svojih dejavnosti sploh ne objavljajo v slovenščini.

Slovenščina je tudi nekaterim slovenskim glasbenikom “španska vas”?

Težko je recimo razumeti človeka, kot je Matej Prikeržnik (Luka Basi) kateremu je bila slovenska glasba položena tako rekoč v zibelko, njegova mama je prepevala v narodno-zabavnem ansamblu in tudi sam je svoje prve odrske korake naredil v tej zvrsti. V glasbeni šoli se je učil celo igranja na trobento. Danes trobente ne igra več, narodno-zabavne viže in pesmi pa je zamenjal (le) s hrvaškimi. In to dobesedno. Tudi svoje objave na Facebook profilu objavlja kar v hrvaškem jeziku. Resno? Ja prav ste prebrali.

Tudi narodno zabavni ansambli pogosto norijo s hrvaško glasbo. A čeprav pravijo da glasba ne pozna meja, pa je malce nenavadno, da ansambel s frajtonarico snema hrvaško glasbo. Kot da slovenska nebi bila zadosti dobra in slovenski jezik nebi bil zadosti lep in speven. Kot, da ne vedo, da k tej glasbi pripadata slovensko srce in slovenska duša. Kaj se je zgodilo potemtakem s slovensko tradicijo? Ansambel Polkaholiki, ne boste verjeli je ne le posnel pesem v hrvaškem jeziku, zanjo je celo posnel video spot, katerega si lahko ogledate spodaj.

Sicer pa taka dva primera nista osamljena. Slovenska pesem za katero smo se Slovenci borili dolgo časa s pomočjo takih načinov potvarjanja slovenske identitete in kulture počasi umirata. Žalostno je, da se moramo 29 let po osamosvojitvi še vedno boriti za slovenski jezik in slovensko pesem in to v lastni državi?

D.J.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretežno oblačno
60%
3.6km/h
75%
-0°C
1°
-2°
-1°
Wed
-3°
Thu
-3°
Fri
-1°
Sat
1°
Sun

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA