Kaj je Jelka Godec povedala o predsednici državnega zbora?

Jelka Godec, slika SDS

Portal Siol.net je objavil intervju z vodjo poslanske skupine Slovenske demokratske stranke Jelko Godec. Pogovor je tekel tudi o predsednici Državnega zbora Urški Klakočar Zupančič.

V intervjuju za Siol.net, je avtorica Rebeka Krašovec, med drugim vodjo poslanske skupine Slovenske demokratske stranke Jelko Godec vprašala kako ocenjuje delovanje predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič ki s svojimi potezami pogosto razburja.

Jelka Godec je odgovorila sledeče: “Na žalost smo zelo kmalu ugotovili, da je na čelu DZ predsednica, ki želi v politični prostor in predsedovanje DZ vnesti neko novo prakso, ki temelji na besedah: “Poslovnik, to sem jaz.” Zanikanje oziroma kršenje poslovnika v primerih razdelitve delovnih mest in vodenja sej DZ, izpostavljanje poslancev, ki jih ni v dvorani, ter neprimerni komentarji in opazke v času vodenja sej kažejo na to, da se predsednica še ne zaveda, kaj je njeno poslanstvo. Težko rečem, da je prva med enakimi, ker brez dvoma nismo vsi enaki. Eni spoštujemo poslovnik in parlamentarno prakso, medtem ko drugi tega ne počnejo.

Na žalost smo zelo kmalu ugotovili, da je na čelu DZ predsednica, ki želi v politični prostor in predsedovanje DZ vnesti neko novo prakso, ki temelji na besedah: “Poslovnik, to sem jaz.”

Na tem mestu bi rada še posebej izpostavila nedavno nesprejemljivo ravnanje predsednice DZ, ko je na seji začela naštevati vse kolege, ki v nekem trenutku niso bili prisotni v dvorani. Kot vodja poslanske skupine je moja obveza, da v lastnem in v imenu poslanske skupine opozorim na vsako kršenje poslovnika in odstopanje od ustaljene, tri desetletja dolge parlamentarne prakse. Omenjeno poimensko naštevanje domnevno manjkajočih oziroma neopravičeno odsotnih kolegov v dvorani sem občutila kot mobing.

Delo poslanca ni, da sedi v dvorani dvanajst ur, ne spregovori niti besede, ne pozna vsebine obravnavanih zakonov in drugih aktov, ob koncu seje pa je zgolj “glasovalni stroj”. Ne. Poslansko delo je, poleg aktivnega udejstvovanja na sejah, tudi srečevanje z državljani in interesnimi skupinami, priprava na razpravo in priprava stališč poslanske skupine. Zato da poslanci ne zamudimo posameznih razprav v dvorani, imamo v pisarnah radijske in televizijske sprejemnike, da vseskozi spremljamo seje. Tudi na ta način smo prisotni na seji. Vsaj kar se tiče naše poslanske skupine, lahko povem, da imamo v naši klubski sobi skorajda vsak dan kakšen sestanek z državljani ali interesnimi skupinami, ki na nas naslovijo prošnjo za srečanje.

Žal mnogi gledalci, ki spremljajo seje preko televizijskih ekranov, vsega tega ne vedo in tudi zato je bilo izpostavljanje poslancev, ki jih v določenem trenutku ni v dvorani, s strani predsednice DZ nekorektno.” Je o delu predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, dejala vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke Jelka Godec.

Celotni intervju si lahko preberete TUKAJ

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
oblačno
93%
1.5km/h
100%
13°C
14°
12°
12°
Mon
11°
Tue
8°
Wed
10°
Thu
10°
Fri

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA