Kaj je kršitev volilnega molka in kaj ne?

slika je simbolna
Kaj je kršitev

Pred jutrišnjimi parlamentarnimi volitvami se je ob polnoči uradno zaključila volilna kampanja. Začel je veljati volilni molk. Kaj v teh dneh lahko naredimo in česa ne?

Kaj lahko delamo v času volilnega molka in česa ne?

Državljani, ki niso kandidati ali člani volilnega štaba, lahko na družbenih omrežjih, forumih, na ulici ali drugje v javnosti objavljajo in izražajo svoja mnenja vsi državljani, razen kandidatov ali članov volilnega štaba.

“Vsaka izjava o trenutnih družbenih oziroma lokalnih razmerah, četudi kritična, še ne pomeni propagande v volilne namene, prav tako pa volilne propagande ne predstavljajo posamične objave takšnih izjav v časopisnih oziroma družbenih omrežjih,” je v sodbi zapisalo Vrhovno sodišče Republike Slovenije.

Dovoljene so objave mnenj, na primer na družbenih omrežjih, forumih, v medijih, pa tudi izjave na ulici in drugje v javnosti, ker se to ne razume kot propaganda.  Lahko govorimo o kandidatih tudi na dan volitev, prepovedani pa so oglasi in neposredno nagovarjanje.  Piše Siol.net

Zakon o volilni in referendumski kampanji omenja  da je prepovedana javna volilna propaganda. Prepovedano je objavljanje reklam kandidatov ali strank, lepljenje plakatov ali propagandnega materiala, objavljanje intervjujev kandidatov, prirejanje shodov, srečanj, prireditev in ostala volilna opravila.

33. člen pa pravi, da se z globo od 700 do 2.500 evrov kaznuje za prekršek organizator volilne kampanje, ki plakatira v času volilnega molka, z globo od 150 do 400 evrov pa se kaznuje za prekršek posameznik, ki trga ali kakorkoli drugače uničuje plakate, ki so bili nalepljeni v skladu z določbami 8. in 9. člena tega zakona, oziroma lepi in namešča nove plakate v času volilnega molk
a.
Facebook
Twitter
LinkedIn

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA

   

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.