Kako je Kardelj naročil naj ubijejo katoliškega duhovnika dr. Lamberta Ehrlicha?

KARDELJ
SLIKA: Demokracija

Italijani Ljubljano okupirajo, a znotraj Ljubljane leta 1942 delujejo komunistične sile partizanov, ki pa jih Italijani niti ne motijo preveč. Motijo jih Slovenci, ki se s komunizmom ne strinjajo. 

Partizanski likvidatorji Slovencev sredi okupirane Ljubljane

V torek, 26. maja 1942, pravkar je prešla tretja minuta jutranje osme ure, temperatura je bila malo nad 12 stopinj in toplo spomladansko sonce je večino dneva zakrivala visoka oblačnost, so se v od Italijanov v takrat okupirani Ljubljani, natančneje na ploščadi pred njeno Ljudsko kuhinjo na Streliški ulici, zaslišali oglušujoči streli dveh vosovskih morilskih pištol. Njihov  odmev se je od bližnjega in strmega grajskega pobočja odbijal, proti stolnici, tržnici, Zmajskemu mostu in vse tja do, Tromostovja ter Prešernovega trga. Številni Ljubljančani, ki so takrat hiteli po svojih dopoldanskih opravkih in so se nahajali na ali blizu ploščadi, so se v strahu razbežali. Urno so pobegnili tudi morilca in njuni pomagači. Dva pa nista mogla več zbežati, ker sta mrtva obležala v mlaki krvi. Katoliški duhovniki in duhovni voditelj mladih Slovencev, ter zagovornik samostojne Slovenije prof. dr. Lambert Ehrlich ter njegov mladi občudovalec mladega občudovalca ter sodelavec dr. Viktor Rojic.

Morilca Franc Stadler – Pepe in Kamil Kratochwill – Mile, pripadnika ene izmed likvidatorskih enot Varnostno-obveščevalne službe VOS – to službo je v prvi polovici avgusta 1941 ustanovil slovenski komunistični voditelj Edvard Kardelj – sta se že nekaj časa pripravljala, da umorita velepomembnega duhovnika, katoliškega duhovnega voditelja mladih Slovencev in idejnega očeta samostojne Slovenije prof. dr. Lamberta Ehrlicha ter njegovega mladega občudovalca Viktorja Rojica.

Naročnik zločina Edvard Kardelj – Krištof je njun politični umor, v dogovoru s svojimi najožjimi sodelavci med njimi je bil tudi Boris Kidrič – Peter izvršil zato, ker naj bi bila bila Lambert Ehrlich in Ciril Žebot na splošno nepopustljiva nasprotnika stalinističnega komunizma in bolj konkretno (v tistem času) neizprosna kritika vosovskih “ljubljanskih” morilskih orgij ter partizanskega terorja na podeželju.

V VOS-u so se Kardeljeva številna “morilska” naročila preko poveljnice službe Zdenke Kidrič – Marjete (tudi Ane) in člana vodstva VOS-a Franca Ravbarja – Podgane (tudi Viteza, v vrhu VOS-a je bil do aprila 1942) prenašala na operativne pripravljalce in izvajalce likvidacij. V tem, Ehrlich-Žebotovem, “majskem” primeru, je naročilo sprejel vodja ljubljanskih vosovskih likvidatorskih enot oz. grup oz. skupin oz. edinic Edo Brajnik – Štefan

Glavna tarča umora prof. Lambert Ehrlich

Naključna žrtev študent Viktor Rojic

Glavni morilec Franc Stadler – Pepe

Slike in viri iz knjige: Velikani slovenske osamosvojitve in UDBA, avtorja Igorja Omerze

M.G.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA

   

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.