slika Nova24TV

Slovenija se je osamosvajala. Težnje Slovencev in Slovenk po osamosvojitvi so bila vse večje, a komunist Kučan se ni dal. Težnje po osamosvojitvi Slovenije je zavračal, še več, označil jih je za fašistoidno maniro.

Osamosvajanje je bila po Kučanovem mnenju fašistoidna manira?

Slovensko osamosvajanje je bilo v osemdesetih letih bogokletno dejanje. Zadnji komunistični predsednik, kateremu osamosvojitev ni bila nikoli intimna opcija, je zavračal poizkuse slovenskega osamosvajanja. Na tajnem sestanku zveze komunistov, UDBE in takratne milice v Tacnu 5. aprila 1988 je težnje po osamosvojitvi obsodil in dejal, da je to fašistoidna manira.

Ne pozabimo! Udba je bila v določenem delu zločinska, kriminalna in teroristična, v drugem, sicer manj pomembnem delu pa tudi obveščevalna organizacija, a njena najpomembnejša funkcija je bila varovanje zdaj že propadlega družbenega reda, komunizma. “Svoje lovke so udbovci imeli povsod. Prišli so, kamor so hoteli. Če niso imeli sodelavcev in virov, so ljudem prisluškovali, jih zasledovali in vabili na informativne pogovore. Delovali so na vseh mogočih področjih, od zdravstva, kulture do politike, predvsem pa medijev. Kdor je šel v tujino, skoraj ni mogel mimo Udbe. Preučevali so tudi družinske zadeve, saj so na podlagi tega izsiljevali ljudi, da so jim morda kaj povedali ali privolili v sodelovanje. (vir)

(objave na družbenih omrežjih ne izražajo vedno stališča portala e-maribor)

PM