Kako je UKC Maribor pripravljen na koronavirus? Slike pripravljenih postelj!

ukrepi

V Mariboru, naj bi bili dobro pripravljeni na koronavirus, zagotavljajo na UKC.

Kako je UKC Maribor pripravljen na koronavirus?

Čeprav v Sloveniji zaenkrat še ni potrjenega primera z okužbo, je pa bilo opravljenih 176 testiranj. A le vprašanje časa je, kdaj bodo v UKC Maribor sprejeli prvega pozitivnega pacienta. Kot kaže pa so na to dobro pripravljeni, včeraj so na družabnih omrežjih delili fotografije in prirpisali: “V UKC Maribor še nimamo potrjenega primera okužbe s koronavirusom, kljub temu se pripravljamo tudi na najtežje situacije.”

So pa na UKC vzpostavili telefonsko številko 031/653-929, ki bo dosegljiva vsak dan od 07.00 do 22.00 ure. Telefonska številka je namenjena vprašanjem v zvezi z boleznijo COVID-19 (povzročitelj koronavirus – SARS-CoV-2 ).

Kako poteka bolezen, kakšni so simptomi in znaki?

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus. Iz poročanja Kitajske lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, po poročanju Kitajske se ocenjuje, da je smrtnost 2 % – 4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica.

Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

MG

VREME

Maribor
delno oblačno
50%
6.2km/h
40%
26°C
28°
24°
25°
Sat
15°
Sun
14°
Mon
17°
Tue
18°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.