grb

Bo grb tako imenovanega karantanskega panterja logotip oziroma vsaj eden od simbolov slovenskega predsedovanja Svetu EU?

Učna ura Zmaga Jelinčiča FDV-ju glede grbov

Slovenija se na bližajoče predsedovanje Svetu Evropske unije pripravlja tudi z izbiro protokolarnih daril. Med njimi bodo tudi srebrni manšetni gumbi z logotipom črnega panterja – grba Karantanije. Ta bi lahko bil tudi logotip predsedovanja. Zgodovinarji, ki se podrobneje ukvarjajo s karantanskim obdobjem, pa opozarjajo, da panter in slovenska zgodovina nimata nič skupnega. Pa res ne?

Da je črn karantanski panter izmišljotina pokojnega ekonomista Jožeta Šavlija, pravi dddr. Andrej Pleterski, ki se ukvarja s proučevanjem staroslovanske zgodovine. Če ga bo Slovenija izbrala za uraden logotip predsedovanja, bo to sramota za celotno državo, dodaja. A je FDV-jevo neumnost razblinil Zmago Jelinčič in je v oddaji Tema dneva na Nova24TV imel pravo malo učno uro za vse nepoznavalce slovenskih grbov in tistih, ki kvasijo neumnosti.

Nas mora po tem takem skrbeti, če nas poučuje dddr. Andrej Pleterski, ki se ukvarja s proučevanjem staroslovanske zgodovine, če o grbih ne ve to kar bi moral?

P.M.