Varnostne razmere v Mariboru so stabilne, zato se prebivalci lahko počutijo popolnoma varne, je v odgovoru na vprašanje mariborskega poslanca SDS Dejana Kaloha o varnostnih razmerah na območju Policijske uprave Maribor po nedavnih dveh primerih ugrabitev zagotovil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Pa je res tako?

2 ugrabitvi, 26 ropov, 1088 velikih tatvin ipd

Mariborskega poslanca iz stranke SDS Dejana Kaloha je zato zanimalo, kakšne so varnostne razmere v štajerski prestolnici, saj naj bi po njegovih informacijah bili žrtve nasilnih kaznivih dejanj tudi drugi prebivalci Maribora z okolico.

Kot je navedel minister, sta bili ugrabitvi, kjer je 26-letni hrvaški državljan z začasnim bivališčem v Mariboru, ugrabil 22-letno dekleta na območju Miklavža, s še dvema pomagačema, naj bi tudi avgusta sredi mesta ugrabil tudi 37-letnega moškega in ga pri tem lažje poškodoval, edini ugrabitvi v zadnjih dveh letih na tem območju, do sredine oktobra so obravnavali 26 ropov, medtem ko je teh bilo v celotnem lanskem letu 36. Policisti so lani našteli še 1088 primerov velikih tatvin, do sredine letošnjega oktobra pa je teh bilo 1039.

Eno posilstvo, naraslo število primerov spolne zlorabe slabotne osebe

Na področju kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost so lani obravnavali 59 primerov, letos že 56. Med temi so lani beležili štiri posilstva, letos doslej eno. Šest je bilo lani primerov spolnega nasilja, letos eden manj, je pa v letošnjem letu iz dveh na pet primerov naraslo število primerov spolne zlorabe slabotne osebe. Na področju kaznivih dejanj v zvezi z drogami so policisti lani zabeležili 201 primer, letos pa doslej 111, ob tem pa so lani obravnavali še 12 primerov nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, letos pa doslej le dva. Piše portal Maribor.info.

Tudi tujci so delali škodo. Tujce so lani 23-krat obravnavali v zvezi z drogami, letos 12-krat, v obeh letih so bili udeleženi v štirih ropih, ob tem pa so lani zagrešili še 63, letos pa doslej 27 velikih tatvin.

Policisti pri zagotavljanju varnosti uporabljajo vse razpoložljive kadrovske resurse in materialno-tehnična sredstva. Ob tem po njegovih besedah dobro sodelujejo z lokalno skupnostjo ter se nemudoma odzivajo na vsa obvestila občanov in nujne interventne dogodke, zato se lahko ljudje v Mariboru počutijo popolnoma varne. Pa se res?

vir: Maribor.info, STA

MG