Kakšne bodo prve naloge, županskih kandidatov, če postanejo župani MOM?

slika: Wikipedija

18 kandidatov, 18 pogledov in 18 zanimivih odgovorov na vprašanje, Kakšne bodo prve naloge, ki se jih bodo kandidati lotili, če bodo izvoljeni za župana?

Borut Ambrožič Prve naloge, ki se jih bo lotil, če bo izvoljen za župana, so sprejetje družbeno odgovorne strategije občine, vzpostavitev dialoga z državo in izvajalci zdravstvenih storitev v mestu za čimprejšnjo vzpostavitev negovalnega oddelka oz. bolnišnice v mestu, povečanje zmogljivosti v domovih za starostnike in ustreznejše financiranje pomoči na domu.

Saša Arsenovič Med nujnimi prvimi nalogami navaja pogovor z zaposlenimi na občini, analizo vseh doslej pripravljenih in neizvedenih projektov ter preučitev finančne situacije v MOM.

Lidija Divjak Mirnik Najprej bi sklicala skupen sestanek vodstev univerze, kliničnega centra in okoliških občin, kjer bi določili, katere projekte lahko takoj skupaj uresničijo. Nato bi “vzpostavila red na občini” in se lotila ureditve osrednje tržnice, da bo Mariborčanom v ponos, prodajalcem na tržnici pa v zadovoljstvo.

Igor Domanjko Med prvimi nalogami v primeru izvolitve si je zadal srečanje s sodelavci s ciljem (re)definicije pristojnosti, obveznosti in odgovornosti. Sledijo sestava trdne koalicije in poenotenje v pomembnejših točkah razvoja, priprava obiska predsednika vlade ter problemskih in stičnih točk po ministrstvih.

Andrej Fištravec Po njegovem prepričanju je najprej potrebna uvedba brezplačnega javnega prevoza za upokojence, sledi dokončanje obnove Ljudskega vrta ter energetska sanacija šol in vrtcev, ki imajo podlago v opravljenem delu v tem mandatu.

Alenka Iskra Med njenimi prvimi nalogami so preveritev vseh občinskih projektov in določitev prioritet, rešitev problema Mariborske knjižnice v sodelovanju z ministrstvom ter učinkovitejše črpanje evropskih sredstev.

Igor Jurišič Njegove prioritete so ukinitev vinjet na hitri cesti skozi Maribor, uvedba hitrega zdravnika v lekarnah, ki bo za enostavne primere izdal recept, ter izvedba največjega urbanega zip-linea v Evropi med Koroškim mostom in Lentom.

Aleksander Kamenik Na prvo mesto postavlja ustvarjanje novih delovnih mest s povezovanjem različnih strok, takoj bi tudi začel z organizacijo srečanj župana in Mariborčanov ter z obujanjem turizma, in sicer z namestitvijo pomolov in električnih plovil na Dravi.

Franc Kangler Prvenstveno se bo zavzemal za zagotovitev dobrega medsebojnega sodelovanja v mestnem svetu, za kar pa bo potrebno predhodno zagotoviti večino v mestnem svetu. Med prvimi operativnimi nalogami, ki bi se jih rad lotil, so pregled javnih financ in dejanskega finančnega stanja na občini, obisk čim več evropskih institucij v zvezi s črpanjem evropskih sredstev, prav tako bi obiskal različna ministrstva, predvsem ministrstvo za kulturo v zvezi z izgradnjo Mariborske knjižnice na Rotovžu.

Zdravko Luketič Na prvo mesto postavlja sprejetje občinskega proračuna za zagotovitev lastnega deleža potrebnih sredstev za projekte, ki so že pripravljeni ali v teku. Ob tem namerava zagotoviti 850.000 evrov, o porabi katerih bi odločali občani sami, ter javnosti odpreti podatke o trenutni porabi občinskih sredstev.

Matic Matjašič Njegove prve naloge bodo revizija mestne uprave in proračuna s ciljem predstaviti realno sliko, uvedba brezplačnega vrtca za vse nove mlade družine ter olajšanje dostopa do stanovanj mladim in starejšim. Ne želi obljubljati kitajskih tovarn, ampak prisluhniti podjetjem, ki v MOM že uspešno delujejo.

Melita Petelin Najprej bi se lotila skrbnega pregleda občinskih financ, investicijskih projektov in poslovanja javnih podjetij. Preverila bi tudi izvrševanje proračuna in njegovo izvedljivost za prihodnje leto.

Uroš Prikl Med njegovimi prvimi nalogami bi bil sestanek s predstavniki gospodarstva s ciljem zagotovitve vse potrebne podpore za njihovo nemoteno delovanje, saj je to podlaga za nova delovna mesta in razvoj mesta. Po njegovih ocenah so nujni tudi reorganizacija mestne uprave s poudarkom na debirokratizaciji postopkov in okrepitvi službe za kohezijo, sprejem strategije o turizmu ter določitev nove, celovite prometne ureditve.

Josip Rotar Takoj bi se lotil reševanja 75 točk, ki so jih v njegovi stranki označili na zemljevidu Problemi pešcev in kolesarjev. Gre za mikro ukrepe, ki so rešljivi takoj, brez megalomanskih investicij, za njihovo rešitev pa je potreben samo drugačen, bolj angažiran pristop.

Vlado Šega Skupaj s strokovno javnostjo in institucijami ter someščani želi najprej pripraviti vizijo in strategijo razvoja mesta na vseh področjih, nato pa jih začeti plansko uresničevati.

Andrej Šiško Prve naloge, ki bi se jih lotil kot župan, so revizija dolga občine, sklic sestanka z župani občin na zgodovinskem ozemlju Dežele Štajerske ter sestanka s poslanci v državnem zboru, ki prihajajo iz štajerskih občin, nato pa ustanovitev štajerske deželne banke z vzporedno lokalno valuto ter same štajerske pokrajine.

Zdenko Vinkov Najprej bi rekel stop migrantom in beguncem ter na to temo izvedel občinski referendum. Sledita revizija poslovanja občine od leta 2006 naprej ter prevetritev celotne mestne uprave.

Rok Zalar Najprej bi poskrbel za boljše delovanje občinske uprave in lokalnih skupnosti ter ureditev področja javno-zasebnega partnerstva. Meni, da bi to relativno hitro uredil in tako imel dovolj časa za razvojne projekte. Pri investicijah bi rad predvsem takšne, ki so napredne in okolju prijazne.

vir: portal Demokracija

MZ

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.