Po družbenih omrežjih je završalo. Na facebook strani Shotokan karate-do kluba Gornja Radgona se je namreč pojavila fotografija, na kateri so trije mladi člani s sredincem kažejo na slovenski grb, ki ga nosijo na reprezentančnih trenirkah.

Čaka jih disciplinska kazen

Ker gre za mladoletne osebe, imen in njihovih obrazov ne bomo razkrivali. Sporni posnetek pa je nastal po balkanskem mladinskem prvenstvu, ki je bilo v začetku decembra v Brežicah, kjer so omenjeni trije postali ekipni prvaki v karateju. Eden od njih, pa je posamično dobil še srebrno medaljo.

Predsednik radgonskega kluba Anton Rožman se je tudi uradno upravičil: “Člani Shotokan karate-do kluba se opravičujemo vsem, ki jih je objavljena fotografija užalila. Nastala je zgolj v nevednosti, nikakor pa ne v smislu norčevanja nad slovenskimi simboli ali ustanovami.” Dodal je še, da ga je zadeva močno razžalostila.

In kaj čaka te mlade fante? Izvršni odbor Karate zveze Slovenije jih je že izločil iz tekmovanja na evropskem prvenstvu v Budimpešti, v najhujšem primeru pa jih čaka tudi konec kariere. “Žal argument, ki ga je navedel predsednik kluba, ni dovolj dober zame. Stvar je v nadaljnji preiskavi, sankcije pa bodo zelo natančne. Žal mi je karier teh fantov, vendar se bojim, da vrnitve ni,” je dejal predsednik Karate zveze Slovenije Borut Strojin. Karate zveza Slovenije je tako  zaznala domnevne hude kršitve statuta KZS in kodeksa reprezentantov KZS, tako so nemudoma vložili zahtevo za uvedbo disciplinskega postopka na pristojno disciplinsko komisijo Karate zveze Slovenije, ki deluje kot samostojni neodvisni organ.

Neglede na to, koliko znanja, moči in volje so mladi karateisti vložili v svoje delo, pa je skrunjejne slovenskih simbolov, kot bi lahko dejali kazanje sredinca na slovenski grb, nedopustno dejanje, ki mora biti najstožje sankcionirano. To bi obsodila vsaka samostojna država.

MG