Kakšne spremembe bodo v Mariboru veljale v času zaprtja države zaradi epidemije koronavirusa?

KORONAVIRUS, ,mariboru
Koronavirus Maribor, fotomontaža

V času zaprtja države, med 1. in 11. aprilom 2021, bodo v MO Maribor veljale določene
spremembe.

PREGLED UKREPOV ZA ZAJEZITEV EPIDEMIJE V MO MARIBOR

MO Maribor je izdala pregled ukrepov za zajezitev epidemije. Zagotovljeno bo nujno varstvo za vrtčevske otroke in osnovnošolce do 3. razreda, mestni avtobusi bodo vozili po počitniškem voznem redu, tržnice in javna otroška igrišča ostajajo odprta, gospodarske javne službe se bodo izvajale nemoteno.

Vzgoja in izobraževanje

Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih , ki začne veljati 1. aprila 2021 in velja vključno do 11. aprila 2021, določa, da se nujno varstvo organizira za otroke (in učence do 3. razreda osnovne šole), katerih oba starša (ali eden od staršev, ki je samohranilec) sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, določenih v 4. členu Zakona o kritični infrastrukturi; v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, Slovenski vojski, Policiji in v poklicnih gasilskih enotah.

Odlok določa, da se zaposlitev starša ugotavlja na podlagi potrdila delodajalca, kar pomeni, da morajo starši vrtcu (ali osnovni šoli) predložiti ustrezno potrdilo o zaposlitvi.

V osnovnih šolah s prilagojenim programom, v oddelkih prilagojenega in posebnega programa pri osnovnih šolah, domovih za učence ter v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami potekajo pouk in druge oblike vzgojno-izobraževalnega procesa nemoteno, seveda ob upoštevanju vseh ukrepov za preprečevanje virusa COVID-19. Vzgojno-izobraževalni zavodi morajo pri izvajanju dejavnosti upoštevati priporočene smernice ministrstva, pristojnega za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Pogrebi, pokopališča

Med 1. in vključno 11. aprilom 2021 se lahko ob upoštevanju priporočil NIJZ in drugih odlokov pogrebov udeležijo le ožji družinski člani ali člani skupnega gospodinjstva.
Mrliške vežice bodo zaklenjene, pogrebne slovesnosti pa se bodo izvajale zunaj. Izvaja se lahko le najožji strokovni protokol pogrebne slovesnosti, ki zagotavlja pietetno izvajanje pogreba. To pomeni v celoti prisotnost pogrebnega moštva z zastavonošo, vendar brez izvajanja spremljevalnih dogodkov (govor, pevci, trobenta idr.).

Potniški promet

V mariborskem mestnem potniškem prometu bodo od četrtka, 1. aprila, v skladu z odlokom Vlade RS veljal počitniški vozni red. Tako bo na vseh mestnih avtobusnih linijah ostalo vsaj do 11. aprila, režim po tem pa bo odvisen od nadaljnje odločitve vlade.

Blagajna na Avtobusni postaji (AP) Maribor bo od 1. aprila ob delavnikih poslovala po skrajšanem času med 8. in 17. uro ter ob sobotah med 8. in 13. uro. Ob nedeljah bo blagajna AP Maribor do nadaljnjega zaprta. Medtem bo na Pohorju danes, 31. marca, ko se izteče veljavnost sezonskih smučarskih vozovnic, zaključena letošnja zimska sezona, saj med 1. in 11. aprilom žičniške naprave po odloku vlade ne bodo smele obratovati. To velja tudi za krožno kabinsko žičnico, ki bo v omenjenem času mirovala, ob tem pa bodo s 1. aprilom zaprti še kolesarski park in pohorske blagajne.

Ravnanje z odpadki, otroška igrišča, živali

Vsi zbirni centri bodo obratovali normalno po predpisanem delovnem času. V času do vključno 11. aprila se ne bodo izvajale čistilne akcije; te bodo prestavljene na kasnejši čas, ko bodo razmere to dovoljevale.

Tržnice bodo v času zaprtja države ob spoštovanju ukrepov tako za vse zaposlene kot tudi
branjevce oz. prodajalce delovale nemoteno. Otroška igrišča bodo v tem času odprta, obiskovalce prosimo, naj ob uporabi spoštujejo vse predpisane ukrepe.

Vadba na prostem le na javnih površinah brez upravljavca

Športne površine, s katerimi upravlja Javni zavod Športni objekti Maribor, bodo v času vladnih ukrepov zaprte. Vadba na prostem je dovoljena zgolj na povsem javnih površinah, ki nimajo upravljavcev.

OSTANITE DOMA IN OSTANITE ZDRAVI!

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
36%
4.6km/h
20%
8°C
10°
6°
6°
Tue
-1°
Wed
4°
Thu
1°
Fri
3°
Sat

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA