slika: utrip Ljubljane

V četrtkovem prvem soočenju nosilcev list za evropske volitve je kandidatka Marjana Šarca za evropsko poslanko, Irena Joveva, nosilka liste LMŠ, na eni izmed televizij dobila vprašanje iz zgodovine 9. razreda osnovne šole.

Vprašanje se je glasilo: “Gospa Joveva, če bo prihodnje leto nek poslanec in če boste vi v parlamentu, na seji rekel, da želi obeležiti za Madžarsko nepravično in katastrofalno Trianonsko pogodbo, kako boste reagirali?” Njen odgovor je bil sila nespreten, na las podoben tistemu, ki ga uporabijo mnogi osnovnošolci, ko so v devetem razredu vprašani o tem, kaj je Trianonska pogodba, pa “nimajo pojma”. Snov, ki je Irena Joveva ni poznala, obravnavajo pri pouku zgodovine v devetem razredu osnovne šole.

Naj podučimo prvo kandidatko LMŠ Ireno Jovevo: poraz habsburške monarhije v prvi svetovni vojni je pomenil tudi njen konec. Na njenem ozemlju so nastale številne nove države: nemška Avstrija, trianonska Madžarska, Češkoslovaška in kratkotrajna Država Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki se je pozneje združila s Kraljevino Srbijo v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev. Trianon zato velja za največjo katastrofo v madžarski zgodovini; gre za mirovno pogodbo, ki so jo zmagoviti zavezniki v Versaillesu po prvi svetovni vojni vsilili Madžarski, takrat še Ogrski in po kateri je slednja ostala brez kar dveh tretjin svojega dotedanjega ozemlja in brez več kot treh milijonov Madžarov.

Očitno nekateri niso dovolj sposobni, da  lahko kandidirajo za Evropske poslance. Ali pa se motimo?

M.G.