Kateri so ministrski rekorderji z najmanj dni dela na položaju?

Marko Bandelli kovšca
slika: primorske novice

Če bi pogledali v zgodovino je kar nekaj ministrov, ,ki so v zgodovini parlamentarizma na svojem stolčku sedeli le nekaj dni. Med rekorderji vodi Klavdija Markež, ki je delala točno 13 dni.

Najmanj dni na položaju Klavdija Markež

Na vrhu seznama najkrajšega ministrovanja je nekdanja ministrica za šolstvo Klavdija Markež iz SMC v vladi Mira Cerarja, ki je zaradi ponarejenega magisterija ministrstvo vodila le 13 dni. Pravzaprav je bila ministrica le nekaj dni, vendar se je njen mandat uradno podaljšal, dokler se z njim ni seznanil državni zbor. Tudi njen strankarski kolega Jožef Petrovič ni dolgo vztrajal na mestu ministra za gospodarstvo v času Cerarjeve vlade. Po le dveh tednih ministrovanja je bil prisiljen odstopiti zaradi sumov korupcije. Piše SIOL.

V vladi Marjana Šarca je rekorder glede na najkrajši čas trajanja mandata nekdanji minister za kohezijo Marko Bandelli, ki je prihajal iz stranke SAB. Šarec je Bandellija pozval k odstopu zaradi groženj ministra lokalnim politikom. Vladavina Bandellija, ki je danes poslanec, je trajala 66 dni. Po 136 dneh pa se je od Šarca moral posloviti kulturni minister Dejan Prešiček iz SD, ki so mu očitali neprimerno vedenje do zaposlenih. 

V vladi Šarca sta 187 dni preživela minister za okolje Jure Leben iz SMC in minister za zdravje Samo Fakin iz LMŠ. Medtem ko je zadnji odstopil zaradi osebnih razlogov, je Leban, ki je pred tedni ustanovil svojo stranko, moral oditi zaradi večjega števila afer. Na koncu je Lebna spodnesla afera maketa še iz časa vlade Mira Cerarja. Skoraj 100 dni več od Lebna je na položaju ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko preživel Iztok Purič iz SAB. Po 282 je odstopil zaradi osebnih razlogov.

P.M.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.