Kdo bo rešil davčno zagato okoli malega Krisa?

Davčno zagato društva Palčica Pomagalčica, prek katerega je Slovenija za malega Krisa v le 150 urah zbrala neverjetnih 3,8 milijona evrov, bo po vsej verjetnosti rešila Zveza prijateljev mladine.

Društvo Palčica pomagalčica mora prenakazati denar, ki se je zbral za Krisa

Odločitev, kdo bo rešitelj davčne zagate Palčice Pomagalčice, ki se je le za las izognila plačilu skoraj dvomilijonskega davka, bodo v društvu sprejeli prihodnji teden. Med potencialnimi rešitelji pa so največje humanitarne organizacije Rdeči križ, Karitas in Zveza prijateljev mladine (ZPM).

“Vemo, da se odločajo in da smo ena od organizacij, o kateri razmišljajo. V kolikor se bodo obrnili na nas, bomo akcijo izpeljali tako, kot je potrebno, predvsem pa v skladu z zakonom,” je zagotovila generalna sekretarka ZPM Breda Krašna.

Ko je v igri dobrodelnost, pa ni požrešna samo država. V zadnjih letih smo bili večkrat priča tudi požrešnim dobrodelnežem. Nazadnje, ko si je predsednica društva Maus Nataša Švikart, ki zbira denar za operacijo 6-letnega Gala iz Maribora, delež zbranih sredstev preprosto prilastila. Zdaj skesana Švikartova dejanje pisno obžaluje, a se bo kljub temu morala zagovarjati pred organi pravice.

Rešitev, da se takšne zgodbe, kot sta Krisova in Galova, ne bi več zgodile, vidi v bolj aktivnem sodelovanju Finančne uprave (Furs) s humanitarnimi društvi. “Furs bi lahko naredil poseben zakon ali člen v zakonu, kjer bi se lahko družine v takih izrednih situacijah, sploh s tako velikimi zneski, same obrnile na Furs. Odpre se jim poseben račun, nad katerim ima nadzor Furs,” je predlagala.

Toda, ali 100% zaupati FURSu, to pa je drugo vprašanje!

MG

VREME

Maribor
pretežno oblačno
84%
0.5km/h
58%
14°C
17°
12°
14°
Sat
13°
Sun
12°
Mon
14°
Tue
12°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.