slika: Nova24TV

Alja Domjan se je rodila leta 1990 v Murski Soboti, odraščala pa je v Radencih, na katere je zelo navezana. Gimnazijo je obiskovala v Murski Soboti, študijsko pot pa uspešno končala na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Na lanskih državnozborskih volitvah je kandidirala za poslanko in v svojem okraju dosegla odličen rezultat. Na lokalnih volitvah pa so ji Radenčani s preferenčnimi glasovi zaupali mandat občinske svetnice. Zaposlena je v poslanski skupini SDS v državnem zboru. Svoj prosti čas najraje preživlja v naravi in s prijatelji.

Kdo je Alja Domjan?

Sem popolnoma običajna osemindvajsetletnica, ki se zaveda svoje vloge in doprinosa v družbi. Odraščala sem v manjšem, a vsem dobro znanem kraju Radenci, kjer sem ta čas tudi občinska svetnica. Najraje od vseh vlog v svojem življenju pa opravljam vlogo starejše sestre. Do 16. leta sem bila namreč edinka, nato pa mi je življenje podarilo polsestro in polbrata.

Na podlagi podatkov Arhiva družboslovnih podatkov sem ugotavljala vpliv strankarske identifikacije na volilno vedênje državljanov Republike Slovenije, in sicer v treh časovnih obdobjih. Na volitvah 1992, ki nekako predstavljajo začetek večstrankarskega sistema v samostojni Sloveniji, na državnozborskih volitvah 2000 in volitvah 2008. Ker sem predpostavljala, da strankarska identifikacija izgublja pojasnjevalno moč kot dejavnik volilnega vedenja, me je prav tako zanimalo, ali ima zaupanje v politične stranke vpliv na izoblikovanje strankarske identifikacije posameznika.

  • To, da je skupna lista SDS in SLS najboljša in najbolj zdravorazumska izbira glede na drugo ponudbo, mi verjetno ni treba posebej poudarjati. Je dokaz, da v Sloveniji znamo dobro sodelovati in da smo, ko gre za nacionalni interes, tudi enotni.

Politika je s strani večinskih medijev predstavljena kot hiša strahov, kot nekaj nerazumljivega in slabega. Politiki pa kot na smrt sprti sovražniki. Dobro sodelovanje in povezovanje se navadno prezre oziroma ni zanimivo in dovolj senzacionalno. Morda ima vpliv tudi to, da mladi vedno pozneje vstopajo na trg dela. Kajti ko v Sloveniji prvič pogledaš plačilno listo ali na primer pokojnino, ti ni več vseeno, kdo odloča o tvoji prihodnosti.

  • Volitve, ki so pred nami, so izrednega pomena. Gre za to, kakšno bo razmerje med političnimi skupinami, od česar je seveda odvisna tudi prihodnost Evrope.

vir: Nova24.TV

M.G.