Kdo se boji Goloba? Bratuškova zunaj parlamenta, Šarec na robu?

Kdo se boji Goloba? Bratuškova zunaj parlamenta, Šarec se drži za rep?
sds ZAStava stranke
zastave SDS, foto Žan Janša

Tokratna anketa Parsifala prikazuje precej drugačno sliko, kot anketa Mediane, kjer je Golob glavna zvezda levičarske agende.

SDS daleč pred (še neobstoječo) Golobovo stranko, SAB izpadel?

Kovanje v nebo Roberta Goloba ne bo pomenilo kaj dosti za koalicijo kul, saj kot pričajo ankete, pri tem izgublja predvsem ona sama. Ankete ob tem, da je na lestvico uvrščen tudi Robert Golob, čeprav še nima stranke, niti programa, kažejo zanimivo sliko.

Po anketi, ki jo je agencija Parsifal opravila za Planet TV, največ vprašanih podpira stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci ji je naklonjenih 31,9 odstotka vprašanih (prejšnji mesec 30,2 odstotka).  Lista Roberta Goloba, ki se (čeprav še nima stranke) začasno uvršča v anketo, se z 12,6-odstotno podporo uvršča na drugo mesto. SD Tanje Fajon je z 12-odstotno podporo (prejšnji mesec 19,6-odstotna), kljub velikemu padcu, se uvršča na tretje mesto, na četrtem je Levica Luke Mesca z 9,1-odstotno podporo (pri prejšnjem merjenju 9,2-odstotna), sledi NSi Mateja Tonina, ki ima precej višjo podporo, in sicer 8,8-odstotni (prejšnji mesec 4,8-odstotno). V parlament bi seza las  uvrstili še LMŠ Marjana Šarca s 4,4-odstotno podporo (prejšnji mesec 11,8-odstotno) in Povežimo Slovenijo, ki ima 4,2-odstotno podporo (prejšnji mesec 7,3-odstotno). Piše Siol.net.

Pod parlamentarnim pragom so se znašle: DeSUS Ljuba Jasniča (3,3-odstotna podpora), SNS Zmaga Jelinčiča (2,7-odstotna podpora), SAB Alenke Bratušek (2,4-odstotna podpora), Pirati (2,4-odstotna podpora), Naša dežela (2,1-odstotna podpora) in tako dalje.vlada

Stranke, ki bi se uvrstile v parlament (slika Siol.net, vir Parsifal):

Nasprotujoči si anketi

Mediana: Po raziskavi Mediane izpred tedna dni, kjer so upoštevani tudi neopredeljeni volivci, bi Golob in drugi SAB Alenki Bratušek odvzel le 0,2 odstotne točke, tako bi s 3,9 padla na 3,7 odstotka, LMŠ pa bi se delež znižal za odstotno točko in pol − s 5,5 na štiri odstotke. Prav tako bi po tej raziskavi Golob zarezal kar za tretjino v podporo stranke SDS.  

Parsifal: Po raziskavi, ki jo je opravila agencija Parsifal in kjer so upoštevani tudi neopredeljeni volivci, bi se z vstopom Goloba delež podpore SAB znižal za več kot polovico (s 3,3 na 1,5). Tudi LMŠ bi se podpora močno znižala, in sicer za 3,1 odstotne točke (s 6,7 na 3,1). Levici bi se podpora zvišala za 0,6 odstotne točke (s 5,3 na 5,9 odstotka), medtem ko bi SD precej padla, in sicer z 11,2 na 7,8. 

Prava anketa, pa bo zagotovo 24. aprila 2022.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Rezultati

Loading ... Loading ...

IZJAVA TEDNA

Ko govedo stopi v palačo, ne postane kralj, ampak palača postane štala. [Turški pregovor]

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.