Kdo so največji luzerji Evropskih volitev?

Slika (simbolna): learn.eu-net

Evropske volitve so za nami. Z njimi pa smo dobili tako zmagovalce, kot poražence. Tudi tokrat je zmagovalka volitev postala stranka SDS, ki je tokrat nastopila združeno s SLSom.

Kdo so poraženci volitev?

Nekatere politične stranke, ki so jim javnomnenjske raziskave napovedovale izvolitev vsaj enega poslanca v Evropski parlament, so po razglasitvi neuradnih rezultatov slabe volje. Razlog za nezadovoljstvo imajo predvsem v Levici, DeSUS in SAB.

Listo Levice z Violeto Tomić na čelu je podprlo zgolj 6,34 odstotka volivcev, listo DeSUS z Igorjem Šoltesom na čelu 5,65 odstotka volivcev. Listo SNS pod vodstvom Zmaga Jelinčiča je podprlo 4,02 odstotka volivcev, listo SAB s koroško Slovenko Angeliko Mlinar na čelu pa 4,01 odstotka volivcev.

Prvak DeSUS Karl Erjavec meni, da bi bilo zelo pomembno, da bi imel DeSUS v Bruslju še naprej svojega predstavnika. “Tudi zato, da odpremo teme, ki so povezane s starejšimi in upokojenci. Vemo, da se prebivalstvo stara tudi v Evropi, po drugi strani pa imamo tudi druge izzive, kot so na primer varnostni,” je dejal.

In koliko preferenčnih glasov so dobili nekateri “visoko leteči kandidati”?

Luka Mesec6554 glasov
Matjaž Nemec5542 glasov
Dominika Švarc Pipan4282 glasov
Lucija Ušaj Šikovec910 glasov
 Joško joras306 glasov
Branislav Rajič268 glasov

 

Razočaran pa je zagotovo Igor Šoltes, ki je kandidiral na listi Desusa. Osebno je dobil veliko podporo – kar 21.017 preferenčnih glasov, a za stranko Desus je volilo le 26.706 volilnih upravičencev. Podobno velja za Angeliko Mlinar – adut Stranke Alenke Bratušek, saj je Mlinarjeva prejela več kot 15.000 preferenčnih glasov, parlamentarna stranka SAB pa skupno le nekaj več kot 19.000 glasov.

Z izidom prav tako ni zadovoljna tudi pravnica, Švarc Pipanova, jsaj jo e denimo glede preferenčnih glasov prehitel celo predstavnik Domovinske lige Bernard Brščič (4413 preferenčnih glasov, lista Dom je skupno prejela 8.044 glasov).

izide evropskih volitev si lahko ogledate na TEJ povezavi.

viri: Slovenske novice, Siol, DVK

M.G.