Kihanje in ‘nazdravje’: Poreklo fraze in zanimivosti, povezane s kihanjem

Kihanje - nazdravje
Foto: Towfiqu barbhuiya
Od refleksa do tradicije: Pomen kihanja in fraze "nazdravje" skozi zgodovino

Izraz “nazdravje” se uporablja kot izraz za željo po dobrem zdravju in sreči nekoga, ko ta kihne. To prakso najdemo po vsem svetu, in verjetno je eden izmed najbolj znanih izrazov v takšnih primerih. Obstaja več razlag in teorij o tem, kako je ta izraz prišel v Evropo in zakaj ga uporabljamo.

Ena razlaga izvira iz srednjega veka, ko so ljudje verjeli, da se kihanje sproži, ko demoni poskušajo zavzeti telo. Da bi preprečili, da bi demoni prevzeli nadzor, so ljudje izrekli besede “Bog vas blagoslovi” ali “Jezus vas varuje”. Ti izrazi naj bi delovali kot zaščita pred demoni, ki so povzročili kihanje. Kasneje se je izraz spremenil v “nazdravje”, ki se je uporabljal kot izraz za željo po dobrem zdravju in sreči.

Druga teorija pravi, da je izraz “nazdravje” prišel iz starega običaja, ko so ljudje po kihanju pili vino ali drugo pijačo, da bi preprečili okužbo ali izgnali zle duhove. Beseda “nazdravje” izhaja iz nemške besede “prosit”, kar pomeni “prosim” ali “želim”, kar kaže na željo po dobrem zdravju.

Kihanje ima tudi zanimive fiziološke učinke na telo, kot so povečan srčni utrip, sproščanje endorfinov in aktivacija živčnega sistema. Prav tako se lahko s kihanjem sprosti do 100.000 mikroorganizmov in delcev v zrak, kar lahko prispeva k širjenju bolezni.

Tretja teorija izhaja iz rimskega običaja, ko so ljudje po kihanju izrekli besedo “salute”, kar pomeni “zdravje”. Ta izraz se je kasneje spremenil v “nazdravje” ali “na zdravje” v evropskih jezikih.

Izraz “nazdravje” je postal priljubljen po vsem svetu. Uporablja kot izraz za željo po dobrem zdravju in sreči. V mnogih kulturah obstajajo podobni izrazi in običaji po kihanju, kar kaže na to, kako pomembno je bilo preprečevanje bolezni in izganjanje zlih duhov v preteklosti.

V nekaterih kulturah obstaja prepričanje, da kihanje lahko povzroči, da se duša nekoga za trenutek izmuzne iz njegovega telesa. V takšnih primerih ljudje izrekajo “nazdravje”, da bi preprečili, da bi se duša izgubila ali vrnila v telo. V nekaterih kulturah, kot je na primer v ruski, ljudje izrekajo “bud zdorov”, kar pomeni “bodi zdrav”, namesto “nazdravje”.

Poleg tega obstajajo tudi druge tradicije in prepričanja po svetu, ki se nanašajo na kihanje. V nekaterih azijskih kulturah, na primer na Japonskem, ljudje verjamejo, da je kihanje znak, da nekdo razmišlja o vas, medtem ko na Tajvanu verjamejo, da kihanje pomeni, da vas nekdo omenja v pozitivni luči. V hindujski tradiciji se kihanje povezuje s čiščenjem telesa in uma ter se uporablja tudi kot del meditacije.

Te različne tradicije in prepričanja kažejo na to, kako pomembno je kihanje v mnogih kulturah po svetu, pa naj bo to kot znak zaščite pred demoni, kot želja po dobrem zdravju ali kot del verskih obredov in tradicij.

[color-box color=”blue”] Kihanje je refleks, ki se pojavi, ko se sluznica nosu ali žrela draži, kar lahko povzročijo različni dejavniki, kot so alergije, prehlad, suh zrak ali vdor tujka v nosno votlino. Ko se to zgodi, se mišice v grlu in prsnem košu krčijo, kar ustvarja zračni pritisk in povzroča izdih zraka skozi nos in usta. To pomaga očistiti dihalne poti in odstraniti dražljaje, ki povzročajo kihanje. Včasih se kihanje lahko sproži tudi zaradi svetlobe ali drugih dražilcev, kot so močni vonji ali začimbe. V teh primerih gre lahko za refleks, ki je odziv na draženje oči ali nosu, in je običajno manj intenziven kot kihanje, ki ga povzročajo alergije ali prehlad.[/color-box]

V zaključku, izraz “nazdravje” se uporablja kot izraz za željo po dobrem zdravju in sreči, ko nekdo kihne. Razlage in teorije o izvoru te fraze so različne. Kažejo na to, kako pomembno je bilo v preteklosti preprečevanje bolezni in izganjanje zlih duhov. Danes pa je “nazdravje” predvsem izraz vljudnosti in prijaznosti, ki ga uporabljamo, ko nekdo kihne.

VREME

Maribor
pretežno oblačno
89%
0.5km/h
75%
22°C
23°
21°
21°
Sun
20°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
19°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.