slika: Finance

Odpis kar 29 milijonov evrov družini Jankovič še vedno buri duhove. Medtem ko se je Zoran Jankovič mastil skupaj s predsednikom vlade v Moskvi, je njegov sin očitno našel novo zatočišče pred upniki in državo?

Zatočišče pred upniki in državo na Cipru?

“Tudi sam sem klavrno končal, sem v osebnem stečaju, in to samo zaradi poroštev, ki sem jih dajal za posle, ki jih je vodila Electa.” Je zatrjeval sin ljubljanskega župana Damijan Jankovič. Če je družina Janković še pred leti poslovala prek poštnih nabiralnikov na Cipru, pa je zadnji dve leti novo zatočišče našla na Malti, dokazujejo dokumenti, razkriva siol.net.

Izbor države verjetno ni naključje. Gre za evropsko davčno oazo, ki med vsemi članicami EU najmanj učinkovito preprečuje pranje denarja in skrivanje finančnih tokov. Svet Evrope jo je pred dnevi opozoril na pomanjkljive mehanizme nadzora na tem področju. V zadnjih letih je ta otoška država v Sredozemskem morju vse bolj priljubljena tudi med slovenskimi lastniki jaht in drugega luksuznega premoženja. Piše SIOL.

O poslovnih partnerjih in poznanstvih ne mislim pojasnjevati, lahko pa potrdim, da sodelujemo z več tujimi družbami (upam, da nam zaradi medijskega linča v zadnjih dveh tednih ne bodo odpovedali sodelovanja), med njimi pa ni podjetij z Malte. Če se bo ponudila priložnost, bomo z veseljem sodelovali tudi s podjetji iz te države. Če boste prebrali načrte finančnih prestrukturiranj v naših družbah, bo uspešnost prisilnih poravnav tesno povezana z uspešnim sodelovanjem (tudi) s tujimi podjetji. Pravi Damijan Jankovič.

Omrežje Jankovićevih državi dolguje milijone?

V poslovnem omrežju družine Janković je obtičalo za več kot osem milijonov evrov dolga do Finančne uprave RS (Furs) in Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) oziroma slabe banke, razkriva SIOL:

  • Damijan Janković, ki je v osebnem stečaju, ima za 1,4 milijona evrov dolga do DUTB;
  • Jure Janković ima za 594 tisoč evrov dolga do Fursa;
  • podjetje Electa Naložbe, ki je v lasti bratov Janković, ima za 165 tisoč evrov dolga do Fursa;
  • družba KLM Naložbe, ki je bila v večinski lasti Zorana Jankovića in je končala v stečaju, je imela za 3,6 milijona evrov dolga do pozneje podržavljene Factor banke;
  • podjetje Composita, ki je bilo v lasti Electe, je imelo 1,4 milijona evrov dolga do DUTB;
  • podjetje Sar Inženiring, ki je bilo v solasti Electe, je imelo za 140 tisoč evrov dolga do Fursa;
  • podjetje Grajski vrt, ki je bilo v solasti Electe, je imelo za 400 tisoč evrov dolga do Fursa;
  • podjetje Baza Dante, ki je bilo v lasti zaposlenih v Electi, za njegove obveznosti pa je jamčil Damijan Janković, je imelo za 530 tisoč evrov dolga do Fursa;
  • podjetje RKH, ki je bilo v solasti ciprskega podjetja Ranstad Holding, je končalo v stečaju, v katerem je Furs prijavil za 160 tisoč evrov terjatev.

Damijan Janković: “Ne vem pa, zakaj bi morali davčnim organom prijavljati sodelovanje s tujimi družbami!?”

Takšno je očitno poslovanje levičarskih veljakov. V Sloveniji ti odpišejo dolgove, v tujini pa denar skriješ v davčne oaze. Psi lajajo, karavana gre dalje…

MG