Kontrolna točka odslej tudi na železniški povezavi z Avstrijo

Danes je začel veljati novi vladni odlok, ki spreminja in dopolnjuje ukrepe na mejnih prehodih ob vstopu v Slovenijo. Zaradi lažjega zagona gospodarskih aktivnosti na obeh straneh slovensko-italijanske meje se na cestnih povezavah na mejnem območju z Italijo odpirajo dodatne kontrolne točke, dodana pa je tudi nova kontrolna točka Šentilj na železniški povezavi z Avstrijo.

Prehod meje na kontrolnih točkah Nova Gorica (Erjavčeva ulica) ‒ Gorizia (Via San Gabriele) in Neblo ‒ Vallico di Venco bo dovoljen samo dnevnim delovnim migrantom in drugim osebam na podlagi potrdila lokalne skupnosti, ki upravičuje nujnost prestopa državne meje zaradi nujnega izvajanja gospodarskih in kmetijskih čezmejnih dejavnosti ter za obisk ožjih družinskih članov. Pri tem se pod pojmom ožjega družinskega člana razumejo člani družine: zakonca (tudi izvenzakonska partnerja) in otroci (tudi izvenzakonski) ter posvojenci, ki jih je delavec po zakonu dolžan preživljati in jih tudi dejansko preživlja.

Prav tako je odprta nova kontrolna točka na železniški povezavi na mejnem območju z Avstrijo, in sicer Šentilj ‒ Spielfeld (Eisenbahn). Železniška povezava je odprta ves dan, izvajajo pa se prevozi t. i. oprtnega vlaka (s tovornimi vozili in vozniki tovornih vozil) v Slovenijo in iz nje.

Med izjemami od ukrepa obvezne sedemdnevne karantene za potnike ob vstopu v Slovenijo so z dopolnitvami odloka po novem dodani

  • čezmejni tedenski delovni migranti, ki imajo dokazilo o delovnem razmerju v sosednji državi (dosedaj je to veljalo le za tedenske delovne migrante na meji z Avstrijo) in
  • osebe, ki imajo na dan prehoda meje načrtovan zdravstveni pregled ali poseg v Sloveniji ali v sosednji državi, pri čemer morajo imeti o tem dokazilo (velja za tujce, ki imajo zdravniški pregled v Sloveniji, in obratno, za Slovence, ki imajo pregled v sosednji državi).

Odlok še določa, da čas odprtja posameznih kontrolnih točk določa Policija v soglasju z Ministrstvom za zunanje zadeve in v dogovoru z varnostnimi organi sosednjih držav.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

VREME

Maribor
megla
93%
75%
18°C
19°
17°
18°
Sun
20°
Mon
21°
Tue
20°
Wed
22°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.