slika je naključna

Profesorica Li Lanjuan in njeni kolegi z univerze Zhejiang na Kitajskem so pri majhnem vzorcu bolnikov našli mutirajoči sev koronavirusa. Takih mutacij še ni bilo, trdi Li v svojem prispevku, spremembe pa so zelo redke, poroča South China Morning Post.

Nekatere mutacije naredijo virus bolj smrtonosen

Li je v svoji študiji opazovala različne seve virusa korone in dokazala, da nekatere mutacije naredijo virus bolj smrtonosen. Konkretno, Li je analiziral 11 naključnih bolnikov, okuženih z virusom corone. Vzela jim je vzorce in nato preizkusila, kako uspešno sev virusa, s katerim so okuženi, ubija celice. Se pravi, koliko škode lahko naredi človeškemu telesu.

Najhujše mutacije so bile ugotovljene tudi pri večini bolnikov po vsej Evropi, pri čemer so ZDA prevzele nekoliko blažjo obliko mutiranega seva virusa. Toda druga raziskava je pokazala, da virus corone v ZDA prihaja iz Evrope, in sodeč po številu okuženih in mrtvih, gre morda za nevarnejši sev. Čeprav je logično, šibkejši sev virusa žal ne pomeni manjšega tveganja. Glede na raziskavo Li Lanjuan sta dva bolnika, stara med 30 in 50 let, resno zbolela, medtem ko je test pokazal, da sta zbolela za šibkejšim sevom virusa. Oba sta preživela, starejši pacient pa je moral biti nekaj časa na oddelku intenzivne nege. »Razvoj zdravil in cepiv je nujen, vendar morajo biti skladne z mutacijami,« je dejal Li.

SIFA

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});