Kratek intervju, Luka Simonič: “Politika ni pretirano zanimiva za mlade”

Luka Simonič in Dejan Kaloh, slika SDS

Pred nedeljskimi lokalnimi volitvami, smo se pogovarjali z najmlajšim kandidatom za mestnega svetnika MO Maribor, Lukom Simoničem. 

1. Kako je politika zanimiva za mlade?
Luka: Politika pretirano ni zanimiva za mlade, saj to predstavlja za mlade neko grožnjo, da bi se prehitro opredelili in bili zaznamovani celotno življenje. Se pa ta trend sedaj obrača in se mnogi mladi znova pridružujejo političnemu delovanju in se bolj angažirajo. To me izredno veseli saj mladih politikov primanjkuje.

2. Si eden mlajših politikov, podpredsednik SDM, predsednik Podravske regija SDS in tako dalje. Zakaj si se sam odločil za politiko?
Luka: Jaz se iskreno nimam za politika. Menim, da to postaneš, ko zasedeš neko izvoljeno funkcijo kaj
še meni ni uspelo. Zato si jaz sam pravim, da sem aktivno vpet v politično dogajanje (smeh). Za politiko sem se odločil, ker mnogi pravijo, da se ne obremenjuj s tem kar ne moreš spremenit. Politika pa ti, da širini, kjer lahko spreminjaš in sistem oz. nek proces spremeniš za ljudi.

3. Kaj je zate politika, tvoja strast ali je politika bolj za hobi?
Luka: Tako kot sem rekel, trenutno sem aktivno politično vpet in se nimam za politika. Tako, da bom rekal da je politika bolj strast in neka dolžnost, ki jih čutim do mesta in do ljudi.

4. Kandidiraš za mestnega svetnika MOM. Je v mestnem svetu potrebna mlada energija?
Luka: V mestnem svetu je potrebno ogromno stvari ena izmed teh je tudi mlada energija. Ampak sam bolj pogrešam proaktivnost svetnikov in željo po spremembah. Manjka to, da bi iskali več rešitev ne pa več problem. V večjih svetniški skupina pa je žal premalo odločnosti, svetnike morejo prevzemati odgovornosti
kaj rečejo in za kakšnim stališčem stojijo, ne pa da se to menjava odvisno od pozicije, ki ti jo župan ponudi.

[color-box color=”yellow”] Če boste na glasovnici obkrožili številko 15 in zraven preferenčno številko 5, sigurno ne boste obžalovali odločitve in boste imeli v mestu svetnika, ki je vedno na voljo!..[/color-box]


5. Kako politično različno misleči mladi sodelujete med seboj?
Luka: Jaz mislim, da dobro. Mladi se večinoma delimo na tiste, ki so se prišli v politiko prepirat ali pa tiste, ki smo prišli reševat problem. In to je bistvena lastnost mladinske politike ne pa kateri politični opciji pripadaš.

6. Si v politiki želiš več mladih?
Luka: Želim si več proaktivnih mladih na več področjih, ne samo v politiki.

Člani SDM

7. V kolikor boš izvoljen za mestnega svetnika, za kaj se boš zavzemal?
Luka: Zavzemal se bom za transparentno porabo javnih sredstev, saj mislim da je ravno to trn v peti, da Maribor nikakor ne more iti izven cone podpovprečnih občin. Želim si tudi, da bi mi uspelo spremenit razmišljanje v našem mestu, da moremo ljudem nekaj dati, če želimo da se tudi sami počutijo del skupnosti.

8. Si član Slovenske demokratske stranke. Kakšen izid napoveduješ stranki na lokalnih volitvah?
Luka: Sam ne rad napovedujem rezultatov, to prepuščam drugim. Lahko samo rečem to, da če boste obkrožili številko 15 in zraven preferenčno 5 sigurno ne boste obžalovali odločitve in boste imeli v mestu svetnika, ki je vedno na voljo.

9. Hvala in veliko uspeha še naprej
Luka: Iskrena hvala.

Z Lukom se je pogovarjal M.G.

VREME

Maribor
pretežno oblačno
65%
3.1km/h
75%
22°C
24°
21°
21°
Sun
14°
Mon
16°
Tue
17°
Wed
18°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.