Kučan klical Počivalška, LMŠ bi “kradla” poslance SMC, grozili predsednici DESUS-a. Kljub temu so vse stranke potrdile vstop v vlado!

SDS parlament anketa opozicija
Slovenski parlament, foto: NSi

Marsikomu se je odvalil kamen s srca. Po napetostih, podtikanjih, grožnjah in še čem so sveti strank SMC, DESUS, NSi in SDS potrdili vstop v vlado Janeza Janše. A to ni vsem všeč. Tudi Kučanu ne!

Kdo bo z novo vlado največ izgubil?

Z morebitno novo vlado Janeza Janše bo največ izgubil SD Dejana Židana, saj bo ob vse pomembne državne funkcije in velikanski vpliv, Židan sam bo tudi ob položaj šefa državnega zbora. Ko bo Janša prevzel vlado, bo SD samo opozicijska stranka in še to ne največja. Pred njimi bo LMŠ Marjana Šarca. Podobne “strahote” so pred drugimi zdaj vladnimi strankami. Alenka Bratušek (SAB) bo ob ministrsko službo, celo poslanka ne bo več.  Ni bila izvoljena. Niti “njena” Maša Kociper ne. Bratuškova je bila danes tudi povabljena k Pahorju, ker je napovedala, da bo sestavljala nekakšno projektno vlado, a je pogovor s Pahorjem odpovedala, ker za prevzem oblasti nima dovolj sogovornikov.

Pritiski, grožnje, lobiranje…

Iz strank, ki zdaj vladajo, potekajo še zadnji poskusi, da bi mandatarstvo Janši in pozneje imenovanje ministrov nove vlade preprečili. Najbolj presenetljivo zgodbo je danes objavil časopis Delo, ki trdi, da so iz Šarčeve LMŠ  več kot pet poslancev SMC, vsakega izbranega posebej, povabili, naj se jim pridružijo, če ne morejo podpreti koalicije Janeza Janše. Izbranim poslancem so povedali, da od njih ne pričakujejo včlanitve v LMŠ, ampak naj le kandidirajo na listi LMŠ. Šefa SMC Zdravka Počivalška pa naj bi klical sam nekdanji predsednik republike Milan  Kučan.

Ko je svet stranke DESUS potrdil vstop v vlado Janeza Janše naj bi  grozilii tudi Aleksandri Pivec.

Stranke SMC, DESUS, NSI IN SDS potrdile vstop v vlado

Organi strank so danes potrjevali vstop v vlado.

  • Svet SMC je podprl odločitev za vstop v novo koalicijo, je stranka sporočila na Twitterju. “Če se bodo postopki za imenovanje nove vlade odvili po pričakovanjih, se bomo vseh odprtih problemov lahko lotili kmalu in z zanesljivo politično podporo,” so zapisali. Poslanec Jani Möderndorfer je edini glasoval proti.
  • Svet SDS je pričakovano potrdil oblikovanje nove vladne koalicije. Kot je zvečer v izjavi za medije povedal predsednik sveta stranke Anže Logar, se je tako zaključila prva etapa v tritedenskem pogajalskem procesu za sestavo nove vlade. Vseh 219 prisotnih članov sveta stranke je glasovalo za vstop stranke v koalicijo.
  • Tudi izvršni odbor in svet DeSUS sta danes potrdila predlog predsednice stranke Aleksandre Pivec o vstopu v vlado. Kot je v izjavi za medije dejala Pivčeva, je bilo članstvo z doseženim v pogovorih zadovoljno. Na izvršnem odboru je bila odločitev podprta z 12 glasovi proti enemu, na svetu pa s 45 proti 5.
  • Vstop v novo koalicijo je podprl tudi svet NSi, je po seji sporočil predsednik Matej Tonin. Današnja razprava je po njegovih besedah pokazala, da je za člane NSi koalicijska pogodba sprejemljiva. Na seji ni bilo Ljudmile Novak.

MG


VREME

Maribor
oblačno
98%
0.5km/h
100%
18°C
19°
17°
18°
Sun
20°
Mon
21°
Tue
20°
Wed
22°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.