Koronavirus ne počiva. Tokrat je bilo mamo manj okužb, a vseeno še nismo iz najhujšega. Od danes se je desetdnevni karanteni ob vstopu v Slovenijo mogoče izogniti z negativnim testom na novi koronavirus. Države, ki niso na zelenem ali rdečem, so od zdaj na oranžnem seznamu.

Možna ponovna razglasitev epidemije

V nedeljo je bilo potrjenih 39 primerov okužbe, kar je manj kot pretekli dve nedelji, ko so epidemiologi ob primerljivem številu testiranj potrdili 50 oziroma 47 okužb. Skupno število potrjenih primerov je tako naraslo na 5388. Doslej je bilo opravljenih 215.725 testiranj, od tega 909 v nedeljo.


Glede možnih nadaljnjih ukrepov za zajezitev virusa je Hojs povedal, da bo vlada zaradi porasta novih okužb o novih možnih ukrepih razpravljala predvidoma v torek ali sredo: “Težko napovem, kaj vse bi zajemalo stanje oranžnega in rdečega stanja države. Lahko se zgodi, da bi bila spet razglašena epidemija, morda pride v poštev dodatna omejitev zbiranja z možnostjo zakonske omejitve, da je takšno zbiranje omejeno tudi na zasebnih zemljiščih, nadaljnja možnost je tudi dodatno omejevanje delovnega časa lokalov,” je dejal notranji minister Aleš Hojs.

MG