koronavirus, okužbe, okuženost
koronavirus Slovenija

Krivulja drugega vala epidemije koronavirusa še naprej slabi. V četrtkovih testiranjih so ugotovili manj kot 1000 okužb. Že popoldne odprtje novih dejavnosti.

Pričakuje se odprtje nekaterih dejavnosti

Povprečje v zadnjih sedmih dneh znaša 1076. Bližamo se torej tudi pomembnemu mejniku za prehod v oranžno fazo, ko bo sedemdnevno povprečje padlo pod 1000 (nazadnje 21. oktobra). Manj kot 1000 okužb je bilo ob koncih tedna in med prazniki, že dolgo pa ne na delovni dan in ob tako nizkem deležu okuženih. Število primerov je padlo tudi v primerjavi s preteklim četrtkom, ko je bilo novih okužb 1306 primerov. Gre za 26-odstotni padec.

Se pa vlada na dopisni seji dogovarja o ponovnem odprtju nekaterih gospodarskih dejavnosti. Po neuradnih informacijah bi spet lahko delovali nepremičninski posredniki, kozmetični in drugi saloni za nego telesa, pedikura, saloni za nego živali in individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja. Te dejavnosti bi se lahko odprle v soboto, a ob obveznih testiranjih. Negativne teste naj bi morali imeti izvajalci in potrošniki. Vlada bo odločitve predstavila še danes. Pišejo Slovenske novice.

Galerije, knjižnice in muzeji so že danes lahko odprti po vsej Sloveniji, smučišča se odpirajo v soboto, šole in vrtci pa v torek. Od danes naprej so v veljavi tudi spremembe glede izjem pri prehajanju meje, še vedno pa ostajajo v veljavi omejitev zbiranja, omejitev gibanja v nočnem času, pa tudi omejitev gibanja na občino prebivališča, razen za izjeme, ki jih določa odlok MNZ. Prav tako še vedno ni dovoljeno prehajanje med regijami. Je pa še naprej dovoljeno prehajanje med občinami regije prebivališča zaradi športnih aktivnosti.