Levičarka Melita Župevc po politični poti, mimo zakona, do veleposlanice?

Melita Župevc, slika Politikis

Melita Župevc je ena tistih nekdanjih “neodvisnih” novinark, ki se je kalila v raznih levih strankah, od propadle LDS, do SD, Pozitivne Slovenije in sedaj se je “prisvaljkala” k Svobodi. Glede na to, da je njen partner nesposobni Tone Rop, ni nič čudnega, da ima zagotovljeno službico na levi politični sceni.


Melita Župevc, naj bi, potem, ko je bila že v dveh propadlih strankah, na koncu “osvojila” še Svobodo , kjer naj bi po informacijah portala Preiskovalno, pisala tudi program Svobode, preko svojega pripadlega politika Antona Ropa. Zato pa ostaja vpeta v omrežje starih političnih sil, ki še “brcajo” iz ozadja.

Očitno se da Melito Župevc spraviti povsod, kjer je le možno in kjer ima leva politika svoj vpliv. Tako jo je Golob imenoval za vodjo institucije, ki spada med najpomembnejše in najzahtevnejše diplomatske ustanove in je tretje največje diplomatsko multilateralno središče na svetu takoj za New Yorkom in Ženevo, torej veleposlanico ene najpomembnejših diplomacij v Evropi in svetu. A Župevc seveda nima nobenega diplomatskega pedigreja in izkušenj veleposlanice, a to pri tej vladi očitno ni niti najmanj pomembno.

Gre pri tej službici za izključno za vračanje uslug za zvestobo in predanost Gibanju Svoboda, za katerega je po naših informacijah pisala tudi politični program? Se sprašujejo pri portalu Preiskovalno.si. Sicer pa naj bi si Župevc že nekaj časa želela zapluti v diplomatske vode in zdaj se je z izpraznjenim veleposlaniškim mestom pojavila edinstvena prilika za njeno politično kadrovanje. Kako prikladno.

In kaj pravi zakon? Najmanj 14 let primerljivih delovnih izkušenj na področju zunanje politike, mednarodnih odnosov, mednarodnih ekonomskih odnosov ali mednarodnega prava, od tega vsaj tri leta vodstvenih delovnih izkušenj, znanje angleškega in še enega tujega jezika na višji ravni – so pogoji, ki jih mora na podlagi 27. člena Zakona o zunanjih zadevah izpolnjevati neprofesionalni diplomat. Dodatno se zahteva še tri leta dela v diplomatskem predstavništvu ali konzulatu. Poklicni diplomati se za predstavljanje države v svetu izobražujejo leta, vzpostavljajo formalne in neformalne mreže, na podlagi katerih krepijo politično-ekonomsko-kulturno sodelovanje.

Melita Župevc pa je v bistvu po izobrazbi novinarka in sociologinja. Glede na to da drugih izkušenj, kot delo za svoj žep (selila se je iz ene leve stranke v drugo) ne pozna. Bila je edino članica skupin prijateljstva z Brazilijo, Avstralijo in ZDA, v odboru za zunanjo politiko in delegaciji DZ v Parlamentarni skupščini NATO. To pa je tudi vse.

A Meliti Župevc, ki je na levi zamenjala skoraj vse politične stranke, podobno, kot propadli politik Jani Moderendorfer, uspe še vedno dobiti službo po zaslugi leve politike. Eni pač znajo… 

 

VREME

Maribor
oblačno
69%
1.5km/h
100%
9°C
10°
7°
8°
Thu
2°
Fri
5°
Sat
9°
Sun
10°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.