Ljubljani milijoni, Mariboru figa

Cerarjeva vlada je pred štirimi leti, takoj po volitvah, Mestni občini Ljubljana namenila 300 milijonov evrov. Pretekli teden je k temu dodala še 28 milijonov evrov. Maribor ostaja praznih rok, tudi zato, ker v mariborski občinski ekipi ni nikogar, ki bi se postavil za Maribor in Mariborčane. Fištravec in njegova ekipa sta namreč bolj sama sebi namen kot kaj drugega.

Za 300 milijonov evrov, kolikor so jih Cerarjevi že po prejšnjih volitvah takoj namenili Ljubljani, so govorili, da gre za 34 projektov, da denar Ljubljani pripada, ker je glavno mesto. Zdajšnjih dodatnih 28 milijonov evrov pa so jim namenili po tožbi, ki jo je Mestna občina Ljubljana vložila zoper državo. Vendar pa sodišče o upravičenosti tega zneska še niti odločalo ni, odhajajoča vlada je namreč z Ljubljano sklenila poravnavo. Vse v škodo vseh slovenskih davkoplačevalcev. Na ljubljanskem magistratu so si namreč zamislili, da bi morala občina za leti 2014 in 2015 dobiti več denarja iz dohodnine za financiranje nalog in pristojnosti, ki jih ima kot glavno mesto. Namesto 0,37 odstotka sredstev od dohodnine jim naj bi pripadalo 0,73 odstotka dohodnine, so presodili.

Kaj pa Mariboru?

Tudi Maribor je univerzitetno mesto in drugo največje mesto v Sloveniji ter predstavlja poslovno, znanstveno, izobraževalno, kulturno in politično središče vzhodne Slovenije. Je tudi edino slovensko mesto, primerljivo z Ljubljano. Pa je mesto dobilo kaj dodatnega denarja? Ne. Daleč od tega. In zakaj ne?

Zato, ker mariborski župan tega pač ne zahteva. Ker mu ni mar. Ker ne zna ali noče.

Ali, kot je pred tedni v enem izmed intervjujev povedal pozneje izvoljeni poslanec mag. Dejan Kaloh:

“Aktualna vlada (Cerarjeva – op.) je pomembne mariborske kulturne in gospodarske igralce povsem onesposobila, kar kaže izredno mačehovski odnos do celotne štajerske regije. Župan Andrej Fištravec in njegova ekipa pa sta sama sebi namen.”

Dejan Kaloh je še dejal: “Fištravec zna biti zelo aktiven, ko gre za brezplodna potovanja na Kitajsko, in še aktivnejši, ko gre za odganjanje potencialnih investitorjev v Maribor. Veste, krivda ni samo na gospodarskem ministru Počivalšku – če omenim samo zadnji primer pobega podjetja EON iz pogovorov o vlaganju v Maribor, še prej pa IBM, temveč tudi v Fištravčevi ekipi, ki ne zna ali noče državi ustrezno predstaviti potreb in želja pomembnih investitorjev, ki bi želeli investirati na mariborskem koncu.”

M. B.


Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.