Lonci ne smejo biti preveliki

Sobne rastline. Vir: www.bodieko.si

Konec marca in v začetku aprila je najboljši čas za presajanje sobnih rastlin.

Medtem ko nas vleče na vrt po prvih spomladanskih opravilih, nikar ne pozabimo na sobne rastline, ki so okras našega doma in za katere je treba skrbeti vse leto. Zgodaj spomladi je čas, da jih pregledamo in presadimo.

Praviloma jih presajamo enkrat na leto, le nekatere, ki zelo hitro rastejo, po potrebi večkrat. Za večino je idealni čas pomlad, ko se končuje obdobje zimskega mirovanja in tik preden se začne bujna pospešena rast. V tem obdobju bodo namreč rastline z najmanj škode preživele stres, ki ga vsako presajanje povzroča.

Presajamo jih, ker jim je zmanjkalo prostora v loncu, hkrati pa so izčrpale vse hranljive snovi iz zemlje. Tega se lotimo sistematično, najbolje, da popišemo rastline, ki jih je treba presaditi, tako imamo točno število loncev, ki jih potrebujemo. Izmerimo stare lonce in na podlagi tega določimo velikost novih.

Lončeni ali plastični?

Glede na material izbiramo predvsem med lončenimi in plastičnimi lonci, oboje lahko postavimo na podstavek ali v okrasni lonec. Od materiala lonca je precej odvisno, kakšno nego bo rastlina potrebovala. Plastika ne prepušča vode, zato bo zemlja ostala v taki posodi dlje vlažna, zalivanje bo potrebno bolj poredko. Lončeni lonci so porozni, zato se v njih zemlja veliko prej izsuši in je treba zalivati bolj pogosto.

Praviloma izberemo le eno ali dve številki večje. Če je lonec prevelik, bodo rastline vso energijo usmerile v rast korenin, sama rastlina pa bo v rasti zastajala. Mi pa se bomo čudili, kako to, saj smo jo vendar dobro oskrbeli. Sama sem to izkusila pri zamiji, ki je sicer zelo nezahtevna, potrebuje malo zalivanja in je najbolj zadovoljna, če se z njo preveč ne ukvarjamo.

Vir: www.dominvrt.si

Ko je bil lonec res že pretesen, sem jo, kljub temu da je dobro uspevala, presadila. V prevelik lonec, seveda. Rast se je v trenutku ustavila, in ko po enem mesecu ni začela napredovati, sem za nasvet poprosila strokovnjaka, ki me je najprej vprašal, ali sem jo presajala. Ko je romala v manjši lonec, se je znova začela bujno razraščati.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Tudi stari lonci so uporabni

Ne glede na to, iz kakšnega materiala so lonci, morajo imeti na dnu eno ali več odprtin, skozi katere bo lahko iztekala voda po obilnem zalivanju. Uporabimo lahko stare, če so še lepi in nepoškodovani, vendar jih v tem primeru očistimo s krtačko in speremo z vročo vodo. Tako bomo uničili morebitne bolezenske klice, ki bi utegnile raznašati okužbo na druge rastline. Dobro je, da lončene lonce pred sajenjem namočimo, sicer bodo takoj nase potegnili vlago iz zemlje.

Ideja za zanimiv lonec. Vir: www.1001ideja.si

Ko jih imamo, približno ocenimo, koliko substrata bomo potrebovali, pri tem pa pazimo, da kupimo ustreznega. Preden v lonec nasujemo plast zemlje, luknjo na dnu zapremo, vendar ne neprepustno. Uporabimo črepinje, ustrezno velike kamne, glinopor ali kremenčev pesek. Na dno nasujemo za nekaj prstov zemlje in jo rahlo potlačimo. Nanjo položimo rastlino, okoli katere nasujemo substrat. Iz starega lonca jo vzamemo previdno, tako da ohranimo čim več koreninske grude. Z loncem previdno potrkamo ob rob mize, če je plastičen, pa ga rahlo pregnetemo. Če so korenine sprijete na lonec, rastlino previdno zavrtimo. Da se zemlja pri presajanju ne bo drobila, rastline dan prej zalijemo. Substrat okoli nje rahlo potlačimo, tako da zapolnimo ves prazen prostor v posodi. Potem zalijemo in jo postavimo na svoje mesto.

Preden se lotimo dela, poskrbimo, da ne bomo naredili prevelike packarije. Če presajamo na vrtu ali terasi, ne bo hudega, če pa smo delo primorani opraviti v stanovanju, je najbolje, če po mizi ali na tleh pogrnemo časopisni papir, ki ga bomo nato z raztreseno zemljo vred zavili in zavrgli.

SIFA

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

VREME

Maribor
oblačno
83%
2.1km/h
91%
23°C
24°
22°
23°
Sun
21°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
19°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.