Magna – 3000 delovnih mest na Štajerskem

[advertisment site="e-maribor" pos="4"]

Magna


 

V občini Hoče – Slivnica pripravljajo za industrijo 100 hektarjev zemljišč v bližini letališča Edvarda Rusjana za avtomobilsko industrijo. Vodilni dobavitelj v svetovni avtomobilski industriji Magna Steyr iz Gradca v Avstriji, ki je del Magne International, namerava svojo dejavnost širiti. Med zanj zanimivimi lokacijami je, zaradi bližine letališča, avtoceste, železnice in zagotovljene delovne sile prav kmetijsko zemljišče v Občini Hoče – Slivnica. Predvideno je, da bo Magna Steyr v prihodnjih dveh letih zaposlila približno 3000 ljudi, kar so dobri obeti za razvoj štajerske regije. To je po več letih iskanja velikega, dobrostoječega investitorja, ki bi prišel v Maribor, in številnih brezposelnih, vzpodbudna in optimistična novica. Do sedaj so vsi poskusi oživitve proizvodnje na območju nekdanje propadle tovarne TAM, bili vedno znova neuspešni. Medtem pa vsakodnevno v sosednjo Avstrijo na delo odhaja več tisoč delavcev, ki so delo našli kot avtomobilski tehniki, avtokleparji in strojni inženirji, prav v podjetju Magna Steyr.

Vlada je po hitrem postopku v Državni zbor poslala predlog zakona o strateškem razvojnem območju državnega pomena v Občini Hoče – Slivnica. Rok za izdajo gradbenega dovoljenja družbi Magna Steyr za gradnjo proizvodnih objektov je izredno kratek 1. 7. 2017, saj je pred tem potrebno odkupiti nepremičnine oziroma razlastiti lastnike, če ne bo z lastnikom dosežen odkup nepremičnine, in pripraviti gradbene projekte.

V postopku trčita javna korist, kot splošen interes širše skupnosti in interes oziroma korist posameznika, kmeta, ki zemljo obdeluje in se z njo preživlja. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je imel namen stopiti do kmetov, da bi se z njimi dogovoril glede odkupa zemljišč v Hočah za avstrijsko Magno ter s tem skrajšal postopke. Vendar so Hoški kmetje prepoznali širšo javno korist in soglašali s prodajo svojih zemljišč.

Na območju Maribora in širše okolice, se bi z izgradnjo proizvodnih prostorov Magne pospešila gospodarska rast, zmanjšala brezposelnost in zagotovil skladen gospodarski razvoj, zato je projekt za Štajersko res izredna priložnost.