slika je simbolna, družbeno omrežje

Da je socialna slika v Mariboru slaba je že dolga zgodba. A v letošnjem letu mariborska občinanamenja Rdečemu križu manj denarja kot preteklo leto.

Socialna slika ni v letošnjem letu nič boljša

Socialna slika v Mariboru se ne izboljšuje. Res je, da je število uporabnikov nekoliko nižje, a njihove stiske so še večje in globlje,” je ob tednu Rdečega križa Slovenije, ki je vsako leto od 8. do 15. maja, je za Večer izpostavil sekretar mariborskega Rdečega križa Metod Dolinšek. “Prosilci so družine naših dolgotrajnih uporabnikov in njihovi potomci. Sledijo upokojenci. Dviga pokojnin namreč upokojenci v Mariboru ne čutijo, ker nimajo polne delovne dobe in so še vedno na istih pokojninah. Vse več je dolžniških razmerij. Narašča število prosilcev iz držav nekdanje Jugoslavije. In ljudje, ki zaradi osebnih stanj niso zaposljivi. V Mariboru je izrazit problem dolgotrajne neaktivnosti, kar bi zahtevalo socialne programe neposredne podpore, ki jih ni,” pojasnjuje Dolinšek.

Rdeči križ je znan po svoji dobrodelnosti

Mariborski Rdeči križ je poznan po svojem socialnem delovanju. Za plačilo položnic in denarno pomoč so lani namenili več kot 100 tisoč evrov, razdelili so milijon kilogramov hrane in več kot 30 ton oblačil. Izredno močni so na področju letovanja otrok. Vsako leto odpeljejo na letovanje v Punat od 1400 do 1500 otrok vse od Dravograda do Ormoža, od tega okoli 200 predšolskih otrok. Prijave za letošnje poletje so že možne, obrazce imajo tudi pediatri.

   Rdeči križ Maribor opozarja: Septembra bo zmanjkalo denarja

Sicer je bil Metod Dolinšek tudi mariborski svetnik stranke SD in pri tem je najbolj zanimivo to, da je stranka SD  tudi v koaliciji z županom Arsenovičem, torej ima pri tem tudi neko besedo. In žalostno je, da pri humanitarni gesti, besede ne veljajo nič. več velja obnova Koroške ceste.  Vsaj kar se denarja tiče.

M.G.