slika: twitter

Le kaj jima je tega treba? No, zagotovo pri tem šteje denar in vrtenje njune glasbe, ki jo marsikdo ne razume, a vseeno. Zala in Gašper se pogosto vrtita tudi na nacionalnem radiu.

Zala in Gašper namesto na oder, na proteste

Leta 2019 sta s svojim nastopom v senci bizarnosti Evrovizije slovensko in evropsko javnost razveselila slovenska nastopajoča Zala in Gašper. A ta petek sta o sebi pustila slab vtis, udeležila sta se namreč protivladnih protestov v Mariboru, ki jih organizirajo skrajni levičarji, ki so jim demokratične vrednote tuje. Svojo prepoznavnost sta tako izkoristila ne le za politično agitacijo, pač pa žal tudi za spodbujanje državljanov k neodgovornemu ravnanju. Protesti so namreč neprijavljeni, potekajo pa v času prepovedi zbiranja več kot 500 oseb in v času, ko se število okužb z novim koronavirusom pospešeno širi. Kot je iz tedna v teden bolj jasno, so protesti sami po sebi tudi skrunitev slovenske kulture.

Zato je še toliko bolj nerazumljivo, da glasbenika, kot sta Zala in Gašper tudi protestirata. Za glasbenike je letošnje leto zelo neugodno. Zaradi koronavirusa je bil marsikateri glasbenik primoran odpovedal svoj nastop. Delovanje nočnih klubov pa je prepovedano, a to ni zaradi vlade Janeza Janše, kot to želijo nekateri prikazati, ampak zaradi nevarnosti, ki se imenuje Covid-19. Očitno pa je nekaterim kulturnikom prav vseeno.

Tako sta Zala in Gašper o sebi pustila slab vtis v petek. Svojo priljubljenost sta namreč izkoristila za politično agitacijo. V Mariboru sta se namreč na protivladnih protestih pridružila anarhosocialistom, med drugim pripadnikom teroristične skupine Antifa in vsem ostalim vrstam skrajnih levičarjev, ki so jim demokratične vrednote tuje. Mogoče pa sta se Zala in Gašper udeležila protesta tudi zaradi preračunljivosti. Le katera radijska postaja pa ju drugače predvaja če ne “nacionalka” in radijske postaje v (levi) Odlazkovi lasti, pa še kakšen (skrajno levi) Radio študent včasih.

Tudi njun napis na listih je spominjal, kot da sta odšla v cirkus ne pa na kakšne proteste. “Če bi bila vaša vlada piškot, bi bila tisti z rozinami,” je pisalo na Gašperjevem transparentu, Zala pa je sporočila: “2019 = kitajsko leto pujsa, 2020 = slovensko leto pujsa.”  Koga je imela Zala v mislih, ko je leto 2020 poimenovala v slovensko leto pujsa, ne vemo, zagotovo pa sodijo v ta sklop protestniki, ki se valjajo po tleh ali kažejo nage riti.

MG